SKIJANJE

Zašto je Kostelić zvučao ljutito nakon Zubine medalje? Sve je otkrio u par riječi

Foto: Reuters

FILIP ZUBČIĆ je doprvak svijeta u paralelnom veleslalomu, disciplini u kojoj su se na aktualnom SP-u medalje dijelile prvi put u povijesti.

Hrvatska prvi put nakon 2013. godine ima medalju s SP-a. Prije osam godina Ivica Kostelić uzeo je srebro u superkombinaciji, a danas je kao savjetnik bio uz Zubčića. Ivica nam se javio čim je stigao u hotel nakon dodjele medalja i proslave velikog Zubčićevog uspjeha.

Kada smo posljednji put razgovarali, nakon sljemenske utrke gdje je Hrvatska imala četiri skijaša u prvih 30, Kostelić nam je kazao da bi od sreće najradije puknuo kao kokica.

Danas u njegovom glasu nismo osjetili veliku euforiju, a trebalo nam je svega nekoliko sekundi da shvatimo zašto. Pitali smo ga hoćemo li ove sezone sa Zubčićem slaviti osvajanje Malog kristalnog globusa u veleslalomu, a Ivica je ispalio: 

"Malog? Filip Zubčić može biti pobjednik Svjetskog kupa ako se počne time ozbiljno baviti!"

"Ne znam koji su mu planovi, ali znam što taj dečko može"

Kostelić je odmah pojasnio što time želi reći, iako nam poznavajući Ivicu nije trebalo dodatno objašnjenje.

"On mora voziti brze discipline ako želi u utrku za Veliki globus."

Ako netko zna koliki je to rizik u trenutku dok vrsni tehničar poput Zubčića lovi svoj životni uspjeh, onda to zna Ivica Kostelić. Zbog njega su, uostalom, moćni lobiji u Svjetskom kupu marginalizirali kombinaciju koja je spoj brzih i tehničkih disciplina i u kojoj pobjeđuju oni najbolji, a ne najmoćniji ili najbogatiji. 

"Zubčić je trenutno favorit za mali globus u veleslalomu i paralelnom veleslalomu bez obzira na to kako svjetske sile gledaju na nas. Neka pogledaju rezultate jer oni govore sve. Jako je osjetljivo pitanje treba li Zubčić krenuti u lov i na Veliki globus. Potrebno je jako dobro balansirati treninge u tom slučaju. Ako se odluči na taj lov, pitanje je hoće li mu treniranje brzih disciplina naštetiti poziciji koju ima u veleslalomu", kaže Ivica.

Dobro znamo što bi on napravio na Zubčićevom mjestu.

"Ja sam samo savjetnik. Ako bi Zubčić razmišljao o tome da se upusti u utrku za Veliki globus, jasno je da to ne može bez rezultata u brzim disciplinama", tvrdi Kostelić, koji je prije deset godina senzacionalno osvojio Veliki kristalni globus te dva mala, u slalomu i kombinaciji. 

"Mislim da Zubo i njegov trener nemaju te planove, oni su više na tehničkoj strani i imaju izvrsne rezultate. Ne znam koji su njihovi planovi, ali znam da taj dečko ima sposobnosti da uzme Veliki globus. Ako to želi, mora prebaciti težište na brze discipline, sad je u naponu snage, ima 28 godina i u najboljim je godinama", dodao je Ivica.

Zvučao je kao da je pomalo ljutit zbog te situacije. 

"Ma... Ushićeni smo i sretni, cijeli tim je ponosan na Zubu. Ovo je veliki uspjeh..."

Ali? 

"Ali malo je skijaša koji imaju takvu svestranost i koji mogu napraviti više, najviše. Zubčić je jedan od njih i time sam sve rekao."

"Ligety? Sad ćemo više pričati o pelenama" 

Kostelić je u Schladmingu 2013. godine uzeo srebro na SP-u, a Hrvatska je osam godina čekala skijaša koji će ga zamijeniti na postolju. Ispred Ivice tada je bio Mister veleslalom, Ted Ligety. Amerikanac se namjeravao oprostiti u svojoj omiljenoj disciplini u Cortini d'Ampezzo, ali njegova leđa pokazala su tko je šef u cijeloj priči. Kostelić mu je na Facebooku napisao da će sad više razgovarati o pelenama nego o skijanju.

> Oprostio se Ted Ligety. Pogledajte kako izgledaju njegova leđa na kraju karijere 

"Da, umjesto bolova u leđima i koljenima, sad će dominirati druge teme. Pelene, nespavanje, blizanci. Nisam se čuo s Ligetyjem i nismo neki veliki prijatelji. Naravno, nismo ni neprijatelji jer među skijašima vlada velika solidarnost i to je jedan od razloga zašto volim ovaj sport. Ligety će nedostajati svjetskom skijanju, njegov oproštaj je veliki gubitak. Pitam se hoćemo li ikada više imati čovjeka kojeg s pravom zovemo Mister veleslalom", rekao nam je Ivica. 

Današnja utrka paralelnog veleslaloma izazvala je kontroverze zbog bizarnih pravila. Nije to ništa novo za svjetsko skijanje, ali Ivicu smo ipak pitali kako gleda na činjenicu da je jedna staza bila puno brža od druge te da je nakon prve utrke vrijedilo pravilo maksimalnog zaostatka od pola sekunde. To je značilo da će skijaš koji napravi veću prednost od pola sekunde u prvoj utrci u drugoj imati samo pola sekunde prednosti i takvo pravilo pomoglo je Zubčiću pri prolasku u finale jer je u prvoj vožnji protiv Meillarda zaostao više od pola sekunde, a u drugoj je nadoknadio taj zaostatak.

"Ja inače nisam fan paralelnog veleslaloma, ali ne bih sada o tome govorio, bit će vremena za detaljnu raspravu. Sad je vrijeme za slavlje", zaključio je najveći skijaš u hrvatskoj povijesti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.