Zašto je najbolji igrač Uniteda prošle sezone u ovoj postao najgori?

Foto: Profimedia

POSLJEDNJI put kad je Erik ten Hag uveo Anthonyja Martiala u igru na Old Traffordu, učinio je to uz kakofoniju zvižduka. Menadžer je upravo bio izvadio razigranog Rasmusa Hojlunda protiv Brightona i navijači Manchester Uniteda su se razljutili jer su željeli vidjeti više od uzbudljivog danskog napadača.

Mislili su da je izvođenjem Hojlunda zbog Martiala menadžer pokazao nedostatak ambicije i da je to bio pogrešan potez za vraćanje u utakmicu u kojoj su gubili. Ali kad je Nizozemac protiv Crystal Palacea uveo Martiala, a izvadio Marcusa Rashforda, 70.000 domaćih navijača nije se bunilo. I to sve govori, piše Goal.com.

Čovjek koji je zabio 30 puta prošle sezone u svim natjecanjima i bio proglašen klupskim igračem godine djelovao je kao najmanje izgledan strijelac. I to nipošto nije bila iznimka - Rashford cijele sezone nije izgledao kako treba. U osam utakmica u svim natjecanjima zabio je samo jednom i dodao tek dvije asistencije.

Nakon što je prošle sezone uskrsnuo karijeru, Rashford izgleda kao da je opet na razini otprije dvije godine, kad se činilo da ide prema izlaznim vratima. Ali bez obzira na to koliko primamljivo bilo ostaviti Rashforda sa strane i pustiti s lanca Alejandra Garnacha na lijevu stranu Unitedova napada, ovo je vrijeme da klub i Ten Hag stanu iza svoje posrnule zvijezde.

Počeo izvan pozicije

Rashford je imao opravdanja za slab početak sezone jer ju je počeo kao središnji napadač zbog ozljeda Martiala i novopristiglog Hojlunda. Napadač je otvoreno govorio da se najbolje snalazi na lijevom krilu jer se kao istureni napadač osjeća izolirano, čak uspoređujući tu ulogu s golmanovom.

"Lijevo mi je lakše ostati u igri, a otkad sam bio mlad, uvijek sam želio biti uključen u igru", rekao je Garyju Nevilleu u Overlapu. "Zato se ponekad mučim kao središnji napadač, zbog nestrpljenja. Ponekad ne dotakneš loptu 20 minuta, a onda ti prvi dodir može biti prilika za gol. Moraš biti mentalno uključen", dodao je.

Bio je neučinkovit protiv Wolverhamptona i Tottenhama dok je bio sam naprijed, a jedini Unitedov gol u te dvije utakmice pao je nakon ubacivanja Aarona Wan-Bissake za Raphaela Varanea.

Kratak povratak u formu

Rashford se vratio u svoju omiljenu rolu u trećoj utakmici sezone protiv Nottingham Foresta i od tada igra na lijevoj strani. I isprva je ponovno izgledao kao briljantni igrač iz prošle sezone.

Imao je vrsnu izvedbu protiv Foresta i sudjelovao u sva tri Unitedova gola. Namjestio je udarac Christianu Eriksenu, odigrao raskošan pas u izgradnji Casemirova gola za izjednačenje, a onda izborio penal koji je Bruno Fernandes pretvorio u preokret i pobjedu 3:2.

Rashford je bio dobar i u sljedećem susretu protiv Arsenala postigao gol za vodstvo u porazu 3:1 ubacivši se s lijevog krila i zakucavši loptu u suprotni kut od stative. Čak je dobro igrao i u porazu 3:1 od Brightona, ali falilo mu je malo sreće. Raspalio je u gredu i tako namjestio odbijanac za Hojlunda, no javio se VAR. Nakon toga išao je samo prema dolje, posebno na individualnoj razini.

Loš protiv Bayerna i Burnleyja, lošiji protiv Palacea

Rashford je dobro počeo protiv Bayerna i projurio pokraj Konrada Laimera, ali kad su Bavarci poveli zahvaljujući pogrešci Andrea Onane, njegov je utjecaj izblijedio.

Bio je gotovo nevidljiv protiv Burnleyja tri dana kasnije, kad je United uz puno sreće i zajednički trenutak inspiracije Jonnyja Evansa i Fernandesa iščupao pobjedu 1:0. Rashford nije stavljao nikakav pritisak na obranu Burnleyja, a u suprotnim situacijama djelovao je mlako, posebno u usporedbi s Hojlundom i Hannibalom Mejbrijem.

Mlohav poraz od Palacea, protiv kojeg United nije stvorio puno čistih šansi, bio je najniža točka ionako loše sezone za Rashforda. Kad bi na početku utakmice krenuo po lijevoj strani, ili bi ga brzo stisnula Palaceova obrana ili bi donio pogrešnu odluku. 

U jednom trenutku prošao je čuvara uz aut-liniju i pokušao ubaciti loptu u šesnaesterac, ali poslao ju je visoko u nebo i daleko izvan kaznenog prostora. Završila je kod Scotta McTominaya, što je rezultiralo Casemirovim udarcem koji je za malo promašio, ali nije izgledala kao logičan put do gola.

Kad se prebacio na desnu stranu napada uslijed Garnachova ulaska, bio je još neučinkovitiji i jedva je uopće vidio loptu, dok je Argentinac djelovao kao najbolja Unitedova prilika da izjednači.

Ne stvaraju dovoljno čistih šansi

Ali dok su Rashfordove muke upale u fokus nakon poraza od Palacea, jasno je da je on simptom sveukupnih Unitedovih problema, a ne uzrok. Jednostavno, Ten Hagova momčad ne stvara dovoljno čistih šansi.

United je trenutačno deseti u Premier ligi s devet bodova iz sedam utakmica, što mu je najlošiji start u posljednje 34 godine. Na 12. je mjestu po postignutim golovima s njih sedam. U očekivanim golovima je 11., iza Chelseaja i Evertona, koji se bori za ostanak.

Ako govorimo u udarcima na gol, Ten Hagova momčad puno je bolja, šesta je u ligi s 15 po utakmici. Protiv Palacea, primjerice, imala ih je 19. Ali po udarcima u okvir opet su u sredini, na 12. mjestu s četiri po utakmici (Tottenham je prvi u obje kategorije, ispred Manchester Cityja i Brightona).

To je osjetan pad u odnosu na prošlu sezonu, kad je United bio treći po udarcima na gol po utakmici i drugi po udarcima u okvir. No ne treba zaboraviti da čak i kad je završio kao treći prošle sezone, United je postigao samo 58 golova, što je dovoljno za diobu sedmog mjesta s Brentfordom, a ispod svih ostalih klubova iz najboljih šest. Bio je šesti u očekivanim golovima.

Razlika ove sezone

S obzirom na to koliko malo je golova United postigao prošle sezone i na ukupan broj očekivanih golova, može se zaključiti da je Rashford glavni razlog zbog kojeg su Crveni vragovi prošlu sezonu završili na trećem, a ne na šestom mjestu.

Bio je odgovoran za 29% Unitedovih golova prošle sezone, njih 17. To je devet više od prvog idućeg suigrača Fernandesa i 11 više od Martiala i Jadona Sancha, koji su zabili po šest.

Usporedite Unitedovo oslanjanje na Rashforda prošle sezone s ostalim klubovima koji su završili među prva četiri. U Arsenalu su četiri igrača postigla 11 ili više (Bukayo Saka i Gabriel Martinelli po 15, a Martin Odegaard 14), dok su tri igrača Newcastlea zabila 10 ili više. City se uvelike oslanjao na Erlinga Haalanda i njegovih rekordnih 36 golova, ali pet drugih igrača postiglo je sedam ili više pogodaka.

Treba veću potporu

Rashford je bio razlog za odličan Unitedov završetak prošle sezone pa ne bi baš imalo smisla izbaciti ga iz postave tako brzo nakon pada forme. A i nepošteno je okrivljavati samo njega za ekipni pad kvalitete.

Ten Hag je to istaknuo uoči susreta Lige prvaka protiv Galatasaraya. "Činjenica je da ne postiže golove, ali imao je prilika, kao protiv Brightona, kad se 5-6 puta našao na pravom mjestu", rekao je menadžer.

"Ako bude naporno i fokusirano radio svaki dan i ako ga suigrači budu upošljavali, pomagali mu, podržavali ga pravim kretanjem, doći će i golovi, a Marcus Rashford je igrač koji ih je sposoban zabijati na svakoj utakmici. Kad dođe u pravu poziciju, zabit će", dodao je.

Garnacho je još korisniji kao zamjena

Još jedan razlog za zadržavanje vjere u Rashforda je nedostatak alternativa. Iako je potrošio više od 200 milijuna eura ovog ljeta, United nije doveo nijednog krilnog napadača, a ima još manje opcija zbog Sanchova sukoba s Ten Hagom.

Jedina prikladna alternativa je Garnacho, a njegovi argumenti za startnu postavu ojačali su nakon pozitivnog učinka s klupe ove subote. No napadač još nema disciplinu potrebnu da redovito starta u utakmicama protiv vrhunskih protivnika.

Njegova najbolja izvedba stigla je protiv Palacea u Carabao kupu, ali to je bilo protiv jako oslabljene momčadi, a mučio se kad je bio u prvih 11 protiv Wolvesa i Tottenhama te ostavljao previše prostora u obrani na svojoj strani.

United ne treba još jednu glavobolju

Iako treba popraviti svoju učinkovitost u udarcima i donošenje odluka, Rashford se i dalje u većini utakmica pravilno kreće i pravovremeno utrčava te pokazuje naznake opasnosti. Samo je pitanje vremena kad će početi zabijati i razvijati kemiju s Hojlundom.

A jedini način za to je da dobiva nove šanse da ponovno otkrije starog sebe. Izostavljanje iz sastava moglo bi ozbiljno naštetiti njegovu samopouzdanju i mentalnom sklopu, a zadnja stvar koja Unitedu treba je još jedan problem izvan terena.

Rashford možda nije u svojim najboljim izdanjima, ali još je najbolji Unitedov igrač, a nakon što je postao i najplaćeniji, Ten Hag nema puno izbora nego držati se Rashforda i pronaći način da mu popravi razinu izvedbi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.