Zašto Manchester United iznenada želi dovesti igrača kojeg se povezivalo s Hajdukom?

Foto: Profimedia

ANWAR EL GHAZI bio je jedan od 60.000 prisutnih na stadionu Emirates prilikom gostovanja Manchester Uniteda kod Arsenala uoči rujanske stanke zbog utakmica reprezentacija. Bivši napadač Aston Ville i nakratko Evertona gledao je dramu u kojoj je United od prednosti 2:1 stigao do poraza 1:3 nakon VAR-analize i dva pogotka Arsenala u sudačkoj nadoknadi.

Nakon što ga je PSV Eindhoven otpustio ovog ljeta, postao je slobodan igrač, a nakon ovog poraza pojavile su se glasine o prelasku El Ghazija u Manchester United. Portal 90min.com otkriva da je El Ghazi, igrač koji je ranije povezivan s dolaskom u Hajduk, ponuđen Unitedu, zajedno s Oussamom Idrissijem.

Prošlog ljeta United je bio naveliko ismijavan nakon što su ga povezivali s bivšim neprilagođenim nogometašem West Hama i Stoke Cityja Markom Arnautovićem. Te su glasine brzo demantirane, ali zašto se United bavio idejom kasnog dovođenja igrača u ovom prijelaznom roku?

Zašto bi Manchester United razmatrao dovođenje Anwara El Ghazija?

El Ghazi nije imao dodira s Erikom ten Hagom u Ajaxu - nizozemski reprezentativac pridružio se Lilleu godinu dana prije nego što je Unitedov trener stigao u Amsterdam - ali proveo je četiri godine upijajući dragocjena načela kluba.

Ten Hag je pokazao nevjerojatan utjecaj na Unitedovu strategiju transfera od svog dolaska, potrošivši gotovo 200 milijuna funti na igrače s kojima je prethodno radio ili ih je pratio u Eredivisie. El Ghazi odgovara tom opisu, ali nudi i kratkoročno rješenje za mučan problem koji je posljednjih dana postao gorući za United.

El Ghazi je gledao kako Antony počinje na desnom krilu za Manchester United protiv Arsenala, ali Jadon Sancho, jedini iskusni igrač koji se dobro osjeća u toj ulozi, nije ni bio na utakmici. Engleski reprezentativac izostavljen je iz Unitedove momčadi na dan utakmice nakon niza loših angažmana na treninzima, kako je otkrio Ten Hag nakon utakmice.

Sancho se oglasio na društvenim mrežama kako bi se obranio, tvrdeći da postoje "drugi razlozi za ovu stvar", u koje neće ulaziti, te dodavši: "Dugo sam bio žrtveni jarac, što nije pošteno!" Baš kad je Sanchova svađa s Ten Hagom isplivala na površinu, pojavile su se puno ozbiljnije optužbe vezane za drugo klupsko desno krilo.

Antonyja je njegova bivša djevojka Gabriela Cavallin javno optužila za napad na početku rujanske stanke. Brazil je sa zakašnjenjem izbacio krilnog napadača iz svoje momčadi za ovomjesečne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a United je objavio šturu izjavu. Tek kada su se javile dvije druge žene, United je odgodio Antonyjev povratak iz Brazila "do daljnjeg".

El Ghazi može igrati bilo gdje na prvoj crti, ali je upisao gotovo 200 klupskih nastupa kao desno krilo. Ono što El Ghazi nema u kvaliteti, nadoknađuje kompatibilnošću s Unitedovim sustavom.

Kada bi se Jadon Sancho i Antony mogli vratiti u momčad Uniteda?

Optužbe upućene Antonyju - koje je on demantirao na brazilskoj televiziji - dolaze nakon sage Manchester Uniteda s Masonom Greenwoodom.

Kraljevsko tužiteljstvo u veljači je odbacilo optužbe protiv bivšeg engleskog reprezentativca za pokušaj silovanja, sudjelovanje u kontrolirajućem i prisilnom ponašanju te napad koji je uzrokovao tjelesne ozljede. Greenwood je ljetos napustio United i otišao na posudbu Getafeu, a nakon oštre reakcije javnosti na prijedlog da se vrati u prvu momčad kluba.

Uz optužbe za obiteljsko nasilje s kojima se suočio drugi član momčadi, United si teško može priuštiti sličnu katastrofalnu PR oluju. Antony je tvrdio da je zajednička odluka s klubom bila da se drži podalje od treninga dok se pozabavi optužbama. Policija u Sao Paulu i Manchesteru istražuje optužbe, ali nijedna uključena strana nije dala vremenski okvir.

Prema izvorima za 90min, Sancho se trebao sastati s Ten Hagom u ponedjeljak. United je imao dramatične pregovore sa saudijskim klubom Stevena Gerrarda Al Ettifaqom o potencijalnom transferu, ali nikakav dogovor nije sklopljen do kraja prijelaznog roka. Koliko će Sanchu trebati da s transferne liste dođe do prve momčadi, ostaje za vidjeti.

Opcije za desno krilo unutar momčadi

Ako bi United zamjene na desnom krilu potražio unutar svoje momčadi, a ne na tržištu slobodnih igrača, malo je prirodnih opcija. Facundo Pellistri tek treba započeti utakmicu Premier lige, ali nudi više iskustva od 19-godišnjeg Shole Shoretirea. Pellistri bi trebao produljiti ugovor u nadolazećim tjednima i mogao bi svoju veću plaću zaraditi trčanjem na desnom krilu.

Nepokolebljiva izravnost Alejandra Garnacha zapela je za oko tijekom priprema i na početku nove sezone, ali argentinski reprezentativac uglavnom je djelovao s lijevog boka. Međutim, povratkom Rasmusa Hojlunda u formu, što je omogućilo Marcusu Rashfordu da napusti ulogu središnjeg napadača i preuzme poziciju na lijevom krilu, koju preferira, Garnacho će možda završiti na desnoj strani.

Ten Hag je koristio Brunu Fernandesa na desnom krilu u brojnim prilikama od njegovog dolaska prošlog ljeta. Momčadski napadački talisman najbolje se osjeća kao broj 10 u formaciji 4-2-3-1, ali još uvijek može stvarati prilike izvana.

Mason Mount je imao promjenjiv početak mandata u Manchester Unitedu. Ovaj 24-godišnjak osvojio je naklonost svih trenera na koje je naišao zbog svoje upornosti i taktičke inteligencije. Krećući se gore-dolje po desnom boku - pozicija je to koju je igrao za Chelsea u finalu FA kupa 2020. protiv Arsenala - Mount bi sigurno mogao začepiti primjetnu rupu u Unitedovoj momčadi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.