Zašto su šokantno preminulog srpskog trenera obožavali svi od Balkana do Amerike

Foto: Profimedia

VIJEST o iznenadnoj smrti Dejana Milojevića (46), nekad izvrsnog srpskog košarkaša te vrlo uspješnog i perspektivnog trenera, šokirala je košarkaški svijet, od Amerike do Europe. Milojević se u utorak navečer srušio tijekom momčadske večere te u srijedu preminuo u bolnici u Salt Lake Cityju, gdje su Golden State Warriorsi sinoć trebali igrati utakmicu protiv Utah Jazza.

Utakmica je odgođena, ali odigrat će se u drugom terminu. Milojevića na njoj neće biti, kao ni na jednoj drugoj. Organizacija Warriorsa je u nevjerici, kao i ostatak NBA svijeta koji ga je počeo upoznavati kao vrhunskog stručnjaka za rad s mladim igračima, a kojem je poznat i kao trener Nikole Jokića prije njegova dolaska u Ameriku.

U našoj regiji Milojević je bio puno više od bivšeg Jokićevog trenera. Bio je nekad vrhunski igrač koji je rušio rekorde ABA lige kao član Partizana, bio je trener koji pomogao odgojiti niz mladih igrača iz regije, među kojima i hrvatskog reprezentativca Ivicu Zupca. Posvuda je bio omiljen i poštovan.

"Počivao u miru, Deki", napisao je na društvenim mrežama Luka Dončić. Na isti se način od njega oprostio i Novak Đoković, velik fan košarke i navijač Crvene zvezde. Deki je bio legenda Partizana, ali jedan od onih koje čak ni najveći rivali ne mogu mrziti.

Srpski Barkley dominirao je ABA ligom

Iako je rođen u Beogradu, Milojević kao mladić nije imao nikakve veze ni s jednim od dvaju tamošnjih sportskih divova. Košarku je počeo trenirati u Tašmajdanu s 13 godina, ali nije mu dugo trebalo da počne dominirati među vršnjacima, pa je jednom za U-16 momčad zabio čak 141 poen na utakmici.

"U prvom poluvremenu zabio sam 58, a onda je trener rekao: 'Ajmo vidjeti koliko možeš do kraja'", prisjetio se Milojević u starom intervjuu. Prva seniorska momčad bio mu je Beovuk, a s 21 godinom je prešao u FMP. Visinom od 201 cm, snažnom građom, borbenošću i strašnim osjećajem u reketu zaslužio je nadimak Srpski Barkley.

S FMP-om je ušao u finale kupa i osvojio nagradu za MVP-a lige, a onda 2000. prešao u podgoričku Budućnost, s kojom je u prvoj sezoni osvojio prvenstvo i kup ondašnje Jugoslavije te i novoosnovanoj ULEB-ovoj Euroligi iskusio europska natjecanja. Podgoričane je napustio 2004. kao MVP ABA lige, a onda je isti uspjeh ostvario u iduće dvije godine u Partizanu.

Igor Kralj / PIXSELL

ABA ligom je dominirao kao nitko u povijesti, do prošle i ove sezone Luke Božića u Zadru. Do danas je ostao autor najbolje izvedbe u povijesti tog natjecanja, kad je 3. siječnja 2004. kao član Budućnosti protiv Lovćena ostvario valorizacijski indeks 59. 

S Partizanom je osvojio dva naslova prvaka u dvije godine, a onda se s 29 godina zaputio u inozemstvo te odigrao dvije sezone u španjolskoj Pamesi te jednu u turskom Galatasarayu, prije nego što će se 2009. vratiti u Partizan. Ali nikad više nije zaigrao za Beograđane, prije početka sezone zbog kronične ozljede koljena sa samo 32 godine objavio je kraj igračke karijere.

Lansirao brojne igrače iz regije u NBA, među njima i Ivicu Zupca

Trenersku karijeru je započeo 2012. u Megi, klubu srpskog superagenta Miška Ražnatovića, u kojem cilj nisu rezultati nego razvoj mladih igrača i plasman najboljih u NBA ligu. U osam godina suradnje s Milojevićem čak 11 Meginih igrača izabrano je na NBA draftu. 

Prvi među njima bio je Nikola Jokić, 41. izbor 2014., a iste su godine draftirani i Vasilije Micić, koji je nakon dvije europske krune konačno otišao u Ameriku prošlog ljeta, te Nemanja Dangubić. Dvije godine kasnije iz Mege je u NBA otišao i Ivica Zubac, iako je njemu to bila samo kratka usputna stanica nakon odlaska iz Cibone i zabrane potpisa za Cedevitu.

Francuz Timothe Luwawu-Cabarot u NBA ligi proveo je šest godina, Slovenac Vlatko Čančar već je petu sezonu u Denver Nuggetsima i lani je postao prvak, a Gruzijac Goga Bitadze također u petoj sezone izrasta u startnog centra u Orlandu. Boban Marjanović u NBA-u je već devetu godinu...

Na sve je njih Milojević ostavio ogroman trag i ostao u odličnom odnosu sa svima, ne samo kao bivši trener nego i kao prijatelj. Učio ih je kako da postanu bolji košarkaši, ali i bolji ljudi, te ih poticao da u košarci uživaju, a ne da je shvaćaju kao posao.

"Hvala na svemu", napisao je Ivica Zubac na Instagram Storyju, a objavio je i fotografiju s večere na kojoj je bio i Dario Šarić: "Deki, prijatelju, počivaj u miru."

U Warriorse je stigao 2021. na nagovor trenera Stevea Kerra. Godinu ranije rastao se s Megom poslije osam godina te okušao kao trener Budućnosti, koju je preuzeo usred sezone i osvojio dvostruku krunu u Crnoj Gori. Napustio je Podgoricu nakon poziva iz San Francisca.

Rookie Warriorsa: Promijenio si mi život

U Golden Stateu je bio zadužen za individualni rad s igračima, posebno centrima poput Kevona Looneya, koji je uz njega ostvario velik napredak i imao briljantnih skakačkih predstava u doigravanju 2022., kad su Warriorsi osvojili posljednji naslov. Svakako je imao utjecaja i na novi uzlet Darija Šarića, a ostavio je trag i na druge igrače.

"Promijenio si mi život u tako kratkom vremenu", napisao je na Twitteru rookie Brendin Podziemski, koji je već nadmašio očekivanja i pokazao se kao jedan od najboljih novaka generacije. "Najvažnija stvar koju si mi ikad rekao je da se samo smiješim. Tvoja radost i smijeh zauvijek će mi nedostajati. Obasjavaj nas s neba."

Darko Rajaković, glavni trener Toronto Raptorsa, također je vrlo emotivno govorio o kolegi i sunarodnjaku, a još emotivnije govorio je djelima, kad je na sinoćnjoj utakmici protiv Miamija dao svojim igračima da odigraju akciju koju je osmislio baš Milojević, a oni su je izveli perfektno.

Rajaković je godinama u NBA ligi radio kao pomoćni trener, prvenstveno zadužen za razvoj igrača. Milojević je krenuo istim putem i mnogi vjeruju da bi prije ili kasnije i on dobio posao glavnog trenera. "Imao je svijetlu budućnost, sve mu je išlo", rekao je trener San Antonio Spursa Gregg Popovich.

"Htio se vratiti kući"

Neki pak misle da se Milojević ne bi još predugo zadržao u najjačoj ligi svijeta. Njegov prvi trener Miša Lakić u razgovoru za Kurir rekao je da je Deki dvojio hoće li ostati uz Stevea Kerra, tražiti drugu momčad u NBA ligi ili se vratiti kući.

"Gadan je grad San Francisco, najskuplji u Americi, ima puno uličara, kriminala, katastrofa. To mu je smetalo. Mislim da bi na kraju otišao. Došao je u Ameriku da nešto novo nauči, da bude blizu djece koja su bila tamo. Čekao je da mu sin završi školu pa da se zajedno vrate u Europu", rekao je Lakić.

Sin Nikola i kći Maša ostali su bez oca, supruga Nataša bez muža, Warriorsi bez trenera, a košarkaški svijet bez čovjeka kojeg su svi voljeli i cijenili. Možda je najbolje njegov život i karijeru sažeo Aco Petrović.

"Rijetki su ljudi koji odlaze a da iza sebe nisu ostavili niti jednu mrlju. Dejan je jedan od takvih. Iskreno saučešće obitelji, Megi i ostalim klubovima u kojima je ostavio neizbrisiv trag te svim igračima kojima je prenosio košarkaške vještine", napisao je bivši hrvatski izbornik na Twitteru.

Miško Ražnatović, za početak, odlučio je Megin trening-centar preimenovati u njegovu čast. Milojevićeva ostavština neće se mjeriti samo u trofejima i rekordima nego i utjecaju koji je imao na svoje igrače i praktički sve koji su ga poznavali. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.