Zbog alimentacije bježao policiji bolničkim kolima, pa zabio dva gola na najtežem gostovanju na svijetu

Foto: Guliver Image/Getty Images

ENNER VALENCIA, napadač Bilićevog West Hama na posudbi u Evertonu, prije šest dana izveo je najjači potez kvalifikacija za SP, kojim je ipak ispao gad i loš otac, da bi samo par dana kasnije postao nacionalni junak.

Pred kraj utakmice kvalifikacija za SP u četvrtak, u kojoj je njegov Ekvador pobijedio Čile 3:0, glumio je ozljedu kako bi bio zamijenjen i onda s bolničkim kolima pobjegao od policije koja je čekala kraj utakmice da ga privede zbog neplaćanja alimentacije, jer je za njim bila raspisana tjeralica.
 
Valencia je pripremio bijeg: glumio ozljedu, primio je kisik kako bi priča izgledala uvjerljivije, dok ga je u 82. minuti mijenjao Ayovi. Tada kreće drama. Ambulantna kola s unesrećenim nogometašem i nemarnim ocem krenula su van stadiona u Quitu, ali za njim je pohitalo i nekoliko policajaca, koji s trkom nisu prestajali iako su slijedili brže vozilo i bili pod punom opremom.
 
Priča je počela dan prije utakmice, kada su na trening Ekvadora upali odvjetnici majke Valencijinog djeteta i sa sudskim nalogom te u pratnji policije, tražili da nogometaš plati dug za uzdržavanje djeteta u visini od oko 17 tisuća dolara, ili da ga u suprotnom policajci privedu.
 
Situacija tada nije riješena, ali je Valenciji nad glavom ostao visiti nalog za uhićenje i bilo upitno hoće li igrati za Ekvador protiv Bolivije u idućoj utakmici kvalifikacija za SP, jer iako je uhidbeni nalog u međuvremenu povučen, napadač koji je do tada u 31 utakmici za Ekvador postigao 16 golova (od čega tri na prošlom SP-u) i dalje je pod istragom.
 
Ali, nacionalni interes, odnosno plasman Ekvadora na SP ipak je ispred svega, pa su nadležni organi zažmirili na jedno oko kako bi Valencia usprkos neplaćanju alimentacije i bijegu od policije s terena u bolničkim kolima, zaigrao za reprezentaciju na važnom gostovanju kod Bolivije, koje je, ako pitate Brazil i Argentinu, najteže ne svijetu.
 
Jer Bolivija je nepobjediva u njenom La Pazu, s obzirom da se igra na četiri tisuće metara nadmorske visine, u uvjetima na koje nitko osim domaćina nije naviknut, zbog čega su navedene južnoameričke velesile tražile da se Boliviji zabrani igrati tamo.

Usprkos tome, Bolivija je i dalje domaćin "u stratosferi" gdje gosti zbog rijetkog zraka ne mogu disati, pa je u takve uvjete morao i Ekvador u utakmici 10. kola, kojom je otovorio drugi dio kvalifikacija za SP u kojima odlično stoji, ali je zbog gužve na vrhu tablice (samo četiri reprezentacije idu izravno na SP, peta u kvalifikacije, plasman visi Argentini i Čileu prvaku Južne Amerike) svaki bod bitan.
 
A Ekvadoru ga je u velikom stilu spasio upravo Enner "Alimentacija" Valencia, jer domaćin je nakon prvog poluvremena vodio 2:0 golovima Pabla Escobara, da bi onda Valencia zgodicima u 47. i 89. minuti donio veliki bod njegovoj reprezentaciji i ostavio je u zoni izravnog plasmana na SP.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.