Zemlja od 50 tisuća ljudi šokirala bivšu rukometnu velesilu. Pogledajte ludo slavlje

Screenshot: YouTube (EHF)

RUKOMETNA reprezentacija Farskih Otoka u srijedu je na domaćem parketu pobijedila nekadašnju velesilu Rumunjsku 28:26 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Tom su se pobjedom rukometaši Farskih Otoka uključili u borbu za prvi povijesni plasman na neko veliko natjecanje

Iz svake od osam skupina prve dvije ekipe idu na Euro, a njima će se pridružiti i četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Farski Otoci trenutno upravo drže treće mjesto u skupini D, dok su i u poretku trećeplasiranih također treći. To bi im donijelo plasman na Euro.

Veliko slavlje u punoj dvorani

Igrači i navijači Farskih Otoka emotivno su proslavili važnu pobjedu zemlje, odnosno autonomnog teritorija u sastavu Danske, od tek 50 tisuća stanovnika. Dvorana u Torshavnu, glavnom gradu Farskih Otoka, bila je ispunjena do posljednjeg od 1700 mjesta.

VIDEO: Arena Sport

Uspjeh nije slučajan. Farski Otoci imaju strahovito talentirane igrače

Treba istaknuti da ovaj uspjeh Farskih Otoka nije slučajan jer se radi o reprezentaciji s nekoliko vrlo talentiranih rukometaša, koji će uskoro nositi dresove nekih od najjačih klubova svijeta. Čak 11 golova zabilo je 21-godišnje desno krilo Hakun West av Teigum, koji će na ljeto postati rukometaš njemačkog velikana Fuchsea iz Berlina.

Još veći talent je 20-godišnji srednji vanjski Elias Ellefsen a Skipagotu, a protiv Rumunjske zabio je pet golova i podijelio devet asistencija. On će na ljeto postati igrač Kiela. Svakako treba spomenuti i učinak 17-godišnjeg srednjeg vanjskog Olija Mittuna, koji je ostvario učinak od pet golova i pet asistencija. On je trenutno igrač švedskog Savehofa.

Tako se samo potvrđuju novi trendovi u ovom sportu i munjeviti napredak nekih reprezentacija koje dosad nisu bile na rukometnoj karti. S druge strane, možda i najbolji primjer reprezentacije koja je nestala s vrha jest upravo Rumunjska, četverostruki svjetski prvak iz 60-ih i 70-ih te osvajač medalja na četirima uzastopnim Olimpijskim igrama (od 1972. do 1984.).

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.