"Zhovto-Blakytni" osokoljeni istanbulskim trofejem prkose poraznoj tradiciji

SUBOTNJA utakmica s Ukrajinom bit će nam ključna za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnojafričkoj republici pa je to idealna prilika da se prisjetim svih dvoboja s tom momčadi. Ako utakmice prije deset ili petnaest godina mogu biti bilo kakvo mjerilo, Bilićevi izabranici imaju razloga za optimizam.

Ukrajinska reprezentacija ili "Zhovto-Blakytni" kako je zovu tamošnji navijači je, kao i naša, nastala nakon što je komunizam u Europi otišao u povijest. Prvi utakmicu nakon odcjepljenja od SSSR-a su odigrali 29. travnja 1992. godine, a prve kvalifikacije su, poput Hrvatske, igrali za Euro 1996.

Zanimljivo, trenutno 19 momčad svijeta prema Fifinoj ljestvici odigrala je samo jedan veliki turnir, Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj gdje je ispala od Italije u četvrtfinalu. Svoju premijeru na Euru doživjet će tek 2012. godine i to na natjecanju na koje su ušli automatski kao domaćini.

Jedan od razloga zbog kojih imaju tako loše rezultate je svakako i hrvatska reprezentacija. U kvalifikacijama za Euro 1996 su bili s nama u skupini i završili na četvrtom mjestu, iza Hrvatske, Italije i Litve. Dvije godine kasnije smo im uskratili odlazak na Svjetsko prvenstvo u dvije utakmice doigravanja.

Reprezentacije Hrvatske i Ukrajine susrele su se šest puta, a trenutno je uspješnija naša reprezentacija. Vatreni su nad Ukrajincima ostvarili tri pobjede, dva puta je bilo neriješeno, a jedanput su morali priznati poraz. Pri tom je Hrvatska zabila 10 golova, a primila tri.

Prvu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su 25. lipnja 1993. Bio je to prijateljski susret na Maksimiru, slavili smo 3:1. Strijelci su bili Šuker u 13., Adžić u 17. i Bičanić u 60., dok je za goste zabio Gusin u 52. minuti.

Ždrijeb je htio da s Ukrajincima igramo dvije godine u kvalifikacijskoj skupini za Euro 1996, zajedno s Italijom, Litvom, Slovenijom i Estonijom. Prvi susret odigran je 25. ožujka, a izabranici Ćire Blaževića su na domaćem terenu razbili Ukrajince i uvjerljivo slavili 4:0. Hrvatsku je u vodstvo doveo Boban u 13. minuti, Šuker je zabio dva, u 20. i 79., a Prosinečki je bio miran s bijele točke u 70. minuti. To je Ukrajincima najteži poraz u povijesti (uz poraz 4:0 od Španjolske na otvaranju SP-a 2006).

Hrvatska: Ladić, Jurčević(od 79.Vlaović), Jarni, Pavličić, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki, Šuker, Boban, Bokšić (75.Turković)

Ukrajina: Tjapuškin, Lužnij, Telesnjenko, Bukel, Šmatovalenko, Martinov(od 56 Orbu),Mizin, Kalitvincev, Ševčenko, Leonenko, Konovalov

Međutim, tri mjeseca kasnije uslijedila je ukrajinska osveta.  U Kijevu su domaćini slavila 1:0 ranim pogotkom Kalitvinčeva iz 13. minute. Utakmicu je uvelike odredio crveni karton kojeg je zaradio Gabrić u 27. minuti pa je Pavličić morao izaći iz igre kako bi Mrmić dobio mjesto na golu. Međutim, pobjeda Ukrajincima nije bila dovoljna za plasman na Euro, kasnije su izgubili od Slovenije i Italije stoga su turnir u Engleskoj gledali na televiziji. Na Euro smo otišli mi kao prvoplasirani i druga Italija.

1995. Kijev: Ukrajina-Hrvatska 1:0

Ukrajina: Suslov,Žabčenko,Skripnik,Golovko, Maksimov, Orbu, Pohljebajev, Kalitvincev,Palanjica (od 76 Negornik), Gorilij, Guseinov(od 46 Škapenko)

Hrvatska: Gabrić, Pavličić(od 27 Mrmić), Jarni, Soldo, Jerkan, Bilić, Asanović(od 49 Pralija), Mladenović, Šuker, Boban(od 38 Butorović), Bokšić

S Ukrajincima smo igrali dvije godine nakon toga, ali ne u skupini nego u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Hrvatska je bila drugi u skupini sa Danskom, Grčkom, Bosnom i Hercegovinom te Slovenijom, dok je Ukrajina bila drugoplasirana u grupi u kojoj su još bili Njemačka, Portugal, Armenija, Sjeverna Irska i Albanija.

Težak posao dopao je Hrvatsku u dodatnim kvalifikacijama za natjecanje na kojem je kasnije ostvaren najveći uspjeh u povijesti reprezentacije. Ukrajina je tada bila izuzetno jaka momčad, većina reprezentativaca ja dolazila iz kijevskog Dinama koji je u Ligi prvaka na Camp Nou ponizio Barcelonu rezultatom 4:0! Ipak, u Zagreb su stigli bez Ševčenka što je našima olakšalo posao.

Utakmicu s Ukrajinom u listopadu 1997. mirne duše možemo svrstati među najveće pobjede reprezentacije. Naši su te listopadske večeri odigrali vrlo zrelo, Ćiro je dobro vodio momčad i ostvarena je ključna pobjeda za plasman u Francusku. Strijelci su bili sadašnji izbornik Bilić u 11. i Vlaović u 49. minuti.

1997. Zagreb: Hrvatska-Ukrajina 2:0

Hrvatska: Ladić, Šimić, Jurić, Bilić, Šarić, Boban (od 67 Jurčić), Stanić (od 59 Asanović), Prosinečki, Jarni, Šuker, Vlaović (od 82 Cvitanović)

Ukrajina: Šovkovski,Vaščuk, Golovko, Gusin, Dmitrulin, Maksimov(od 86 Gecko), Nagornjak(od 60 Zubov), Kosovski, Skripnik,Atelkin(od 53 Mihajlenko), Rebrov

Izuzetno teško je bilo u uzvratu u hladnom i kišovitom Kijevu. Ukrajinci su se ponovo pokazali kao jako snažna momčad i agresivno krenuli u utakmicu. Takav pristup im se isplatilo odmah na početku utakmice, Ševčenko je već u četvrtoj minuti matirao Ladića. To je unijelo još malo nervoze u naše redove, a nismo se još ni snašli, Ukrajinci su zabili i drugi gol. Ipak, norveški sudac Rune Pedersen im je poništio taj regularan gol što mu još i danas zamjeraju. Srećom, izvukli smo se zahvaljujući sjajnom Bokšiću. Alen je stupio na scenu u 27. minuti i lijepim golom zapečatio sudbinu Ukrajinaca, a Hrvatskoj osigurao nastup na Mundijalu. Ovaj napadač zbog ozljede nije nastupio u Francuskoj, a tko zna bismo li se zaustavili na brončanoj medalji da je Bokšić tada bio u Ćirinom kadru...

1997. Kijev: Ukrajina-Hrvatska 1:1

Ukrajina: Šovkovski, Lužnij, Beženar, Dmitrulin,(od 63 Mihajlenko), Golovko, Popov, Gusin (od 87 Krivencov), Kalitvincev, Kosovski, Ševčenko, Rebrov

Hrvatska: Mrmić, Šimić, Jurić, Soldo, Šarić(od 55 N.Kovač), Boban, Jurčić, Asanović (od 89 Tudor), Jarni, Šuker, Bokšić(od 87 Vlaović)

Posljednja utakmica Hrvatske i Ukrajine nam je još uvijek u svježem sjećanju. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. otišli smo im na megdan u Harkiv. Bilo je to u listopadu prošle godine, a meč je završio bez golova. Ipak, s 0:0 na kraju su bili puno zadovoljniji Ukrajinci jer je dojam da su te večeri bili zreli za poraz. Bilić je igrao slično Mihajličenko, ziheraški, na 0:0. Pogodili su naši i gredu, zadnjih 20-ak minuta su krenuli po zgoditak, ali je to bilo dosta za samo bod.

2008. Ukrajina - Hrvatska 0:0

Ukrajina: Pjatov - Jarmaš, Čigrinskij, Mihalik, Ševčuk, Levčenko (od 81. Kravčenko), Timoščuk, Alijev, Nazarenko, Golaido, Ševčenko

Hrvatska: Pletikosa, Pranjić, Šimunić, Križanac, Ćorluka, N.Kovač, Vukojević, Rakitić (od 81. Mandžukić), Modrić, Srna, Olić

M.Pa.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.