DANI OLMO

Znate li koji je mladi dinamovac zabijao prije Olma za naslov prvaka Europe?

Foto: EPA, Uefa

DANI Olmo i njegovo zlato na Europskom prvenstvu za španjolsku U-21 vrstu vjerojatno su najbolja reklama koju je Dinamo mogao dobiti, a mladom Kataloncu cijena je ovim podvigom dodatno narasla. Dosad se kalkuliralo s iznosima od 20 do 40 milijuna eura. 

Nije prvi put da je Dinamo dao mladog europskog prvaka, to se dogodilo i prije četiri desetljeća. 

Godina je 1978. i održava se prvo povijesno Europsko prvenstvo za U-21 vrste. Talentirana mlada reprezentacija Jugoslavije stigla je preko Španjolske, Rumunjske, Mađarske i Engleske do finala Europskog prvenstva za mlade, gdje će odmjeriti snage s Istočnom Njemačkom. U svojim redovima ima čak četiri Dinamova igrača - Srećka Bogdana, Velimira Zajeca, Cicu Kranjčara i Rajka Janjanina. 

Olmo nije čak ni jedini dinamovac koji je zabio gol u finalu.Godine 1978. finale se igralo na dvije utakmice, a Jugoslavija je suparnika ugostila u Mostaru. Rezultat je bio 4:4 te se u strijelce upisao i Čeči Bogdan. Ipak, show je ukrao bivši Dinamov trener Vahid Halilhodžić - najprije je dvama golovima u polufinalu srušio Engleze, da bi hattrickom pod Bijelim Brijegom i jedinim golom na uzvratnoj utakmici donio Jugoslaviji titulu te ponio titulu najboljeg strijelca, ali i igrača turnira. Za istu reprezentaciju igrao je i Dragan Bošnjak, jedan od ključnih igrača na putu do Dinamove titule 1982. godine koji je u to vrijeme igrao za Vojvodinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.