Zubac je potpuno preokrenuo ružan trend u posljednjih osam utakmica

Foto: EPA-EFE

IVICA ZUBAC petu je utakmicu zaredom ostvario dvoznamenkast učinak te je pomogao LA Clippersima da u Sacramentu pobijede domaće Kingse 131:117. Prije ovog niza ove sezone nije spojio više od dvije takve utakmice. Kingsima je zabio sedam od 12 pokušaja iz igre, uz osam skokova, tri asistencije i tri blokade.

Osim toga, napravio je odličan posao u obrani na domaćem All-Staru Domantasu Sabonisu, litvanskom centru koji je završio sa samo 11 poena, pet skokova i tri asista. No, najviše od svega Zubac je impresionirao pametnom igrom, kojom je nastavio pozitivan trend u posljednjih osam utakmica.

Najviše asistencija u sezoni, bez ijedne izgubljene lopte

Novinar The Athletica Law Murray primijetio je Zupčev napredak u razigravačkoj ulozi, odnosno pronalaženje boljih rješenja kad primi loptu u reketu, okružen protivničkom obranom. Sinoć je u takvim situacijama pronalazio suigrače na otvorenim šutevima, što je rezultiralo s tri asistencije, čime je izjednačio učinak sezone, bez ijedne izgubljene lopte.

Te tri asistencije izgledaju smiješno u usporedbi s gomilama koje svake večeri podijeli Nikola Jokić, ali ne treba ga uspoređivati s dvostrukim MVP-jem, koji ima sasvim drukčiji (i puno bogatiji) popis vještina te "heliocentričnu" ulogu, u kojoj se napad Nuggetsa vrti oko njega kao oko Sunca. Zupcu je u napadu predviđeno da se otvara nakon postavljenog bloka i skuplja otpatke nakon tuđih promašaja.

Ali u trenucima kad nakon bloka krene prema obruču, obrana se zna fokusirati na njega, zatvoriti mu prilaz košu i tjerati ga na pogrešku. Zubac u posljednjih osam utakmica primjetno bolje reagira u takvim situacijama te, umjesto da forsira šut, odustaje od njega i vraća loptu otvorenom suigraču.

Zubac objasnio promjenu

U prvih šest utakmica sezone Zubac je imao samo jednu jedinu asistenciju, a nakon devet je došao do četiri. U istom je razdoblju imao 14 izgubljenih lopti. U posljednjih osam sakupio je 11 asistencija uz samo osam izgubljenih lopti, od kojih je četiri izgubio u nesretnoj utakmici protiv New Orleans Pelicansa.

"Sve je u spejsingu, samo moramo znati gdje biti na terenu kod udvajanja nakon pick and rolla", prokomentirao je Zubac za Athletic napredak u tom segmentu igre. "Netko ostaje sam, ili igrač koji utrčava iz kuta ili se otvara prostor šuteru na krilnoj poziciji, i to je to. Samo trebam biti strpljiv. 

Kad primim loptu, ako ne izađu na mene, krenem na koš. Ako me rano zaustave, mogu vratiti loptu na tricu ili pronaći igrača koji utrčava u otvoreni prostor. Jednostavno je, sve je stvar ponavljanja, da znamo gdje je tko na terenu nakon pick and rolla i udvajanja."

Sve je lako objašnjivo i činjenicom da su Clippersi nakon samo tri utakmice napravili razmjenu za Jamesa Hardena te je momčad igrala u različitim sastavima i tek se u zadnja dva tjedna počela bolje prilagođavati dolasku još jednog bivšeg superstara. Sad kad im se igra koliko-toliko posložila, i Zupcu će biti lakše pronalaziti suigrače jer i oni sad bolje znaju na kojem dijelu terena biti kad su zajedno na njemu.

Prosjeci karijere u poenima i blokadama

Gledajući ukupnu statistiku ove sezone, Zubac je i dalje na samo 0.9 asistencija, što mu je najniži prosjek od prelaska u Clipperse 2019. godine, ali treba očekivati da će samo rasti kako Clippersi budu dodatno stabilizirali momčad i igru, isto kao i dodatni pad broja izgubljenih lopti. Trenutačni prosjek od 1.3 već je manji nego u protekle dvije sezone (1.5).

U ostalim kategorijama Zubac bilježi najbolje prosjeke karijere u poenima (11.4) i blokadama (1.4), iako je prošle sezone u ovo vrijeme imao prosjek veći od dvije i bio među vodećima u ligi, da bi mu do kraja sezone pao na 1.3.

Clippersi su pobjedom u Sacramentu došli do omjera 8-9, koji je dovoljan za tek 10. mjesto na Zapadu, posljednje koje vodi u play-in. S Hardenom u sastavu su na 5-5, ali na 5-2 otkako je Russell Westbrook sam zatražio da ga se iz startne petorke preseli na klupu.