skijanje

Zubčić treba fenomenalnu drugu vožnju. To je napravio već nekoliko puta ove sezone

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

FILIP ZUBČIĆ u Kranjskoj Gori, predzadnjoj utrci Svjetskog kupa u veleslalomu, lovi ukupnu pobjedu. Zubčić je nakon prve vožnje osmi s 0.93 sekunde zaostatka za vodećim Loicom Meillardom. Druga vožnja počinje u 12:30.

Ispred Zubčića su oba konkurenta za mali, veleslalomski Globus. Alexis Pinturault s 0.11 i Marco Odermatt 0.61 sekundi slabijim vremenom od vodećeg. Međutim, usprkos tome najbolji hrvatski skijaš sjajnom drugom vožnjom može do pobjede te tako zadržati šanse za napad na konačnu pobjedu u zadnjoj utrci idućeg tjedna. 

U ukupnom poretku veleslaloma u Svjetskom kupu vodeći Pinturault ima 550 bodova, drugi Odermatt 525, a treći Zubčić 486. Ima dakle 64 boda manje od vodećeg. Pobjeda donosi 100 bodova, pa bi Zubčić trijumfom u Kranjskoj Gori preuzeo vodstvo tjedan dana prije završnice Svjetskoga kupa u Lenzerheideu.


Tijek prve utrke: 

10:35 Zubčić je nakon prve vožnje osmi s 0.93 sekunde zaostatka za vodećim Meillardom. 

10:14 River Radamus je krenuo žestoko, a previše rizična taktika osvetila mu se jer se velikom brzinom zabio u vrata i izletio sa staze. Ipak, ustao se i završio utrku. 

10:10 Saznalo se zašto nije nastupio Marco Schwarz. Razlog je ozljeda leđa, zbog koje je molio tretman od hrvatskog fizioterapeuta Zorana Prše. 

10:05 Najboljih 20 završavaju nastupi Stefana Luitza i Erika Reada, ali ni oni se s 1.45 i 1.74 sekunde zaostatka za Meillardom ne uspijevaju približiti vrhu, niti ugroziti Zubčića. 

10:00  Feller i Leitinger također imaju lošija vremena od najboljeg hrvatskog skijaša. 

9:55 Favrot, Kristoffersen i Nestvold-Haugen ne uspijevaju nadmašiti Zubčića, koji tako i dalje drži osmo mjesto. 

9:50 Zubčić je trenutno osmi s 0.93 sekunde zaostatka za vodećim Meillardom. 

9:49 Stefan Brennsteiner je sjajnom vožnjom završio treći uz 52 stotinke zaostatka za vodećim. 

9:47 Konačno netko tko ne spušta Zubčića još niže. Justin Murisier se na početku zaletio u vrata, ali usprkos tome, te još jednoj pogrešci u srednjem dijelu staze, završava osmi uz 1.34 sekunde lošijim vremenom od Meillarda. 

9:46 Gino Caviezel također pretječe Zubčića. Peti jes 83 stotinke slabijim vremenom od Meillarda. 

9:44 Alexandar Schmid također pretječe Zubčića. Peti je uz 88 stotinki sporijim prolaskom od vodećeg Meillarda. 

9:41 Mathieu Faivre, aktualni svjetski prvak u veleslalomu te pobjednik iz Banskog, zadnje utrke u Svjetskom kupu, završava prvu utrku s 63 stotinke zaostatka. Tako Zubčića spušta na peto mjesto.

9:39 Marco Odermatt, drugi Zubčićev rival u borbi za mali, veleslalomski Globus, utrku završava treći s 0.61 zaostatka i ispred je najboljeg hrvatskog skijaša. Zubčić je trenutno na četvrtom mjestu.

9:37 Alexis Pinturault, jedan od dva Zubčićeva konkurenta, vodeći u ukupnom poretku te u utrci za konačnu pobjedu u veleslalomu, prvu vožnju u Kranjskoj Gori završava s zaostatkom od 0.11 za vodećim. Trenutno je drugi, dakle ispred Zubčića. 

9:35 Zubčić na prvom prolazu zaostaje 10 stotinki za vodećim. Na drugom zaostatak povećava minus na 40 stotinki. Na trećem je na 0:67. Na kraju 93 stotinke lošiji rezultat od vodećeg Meillarda. 

9:32 Loic Meillard fantastičnom vožnjom prelazi u vodstvo. U odnosu na De Aliprandinija ima prednost od 2.04.

9:30 Prvi kreće Luca de Aliprandini, aktualni viceprvak svijeta u veleslalomu. Završava utrku vremenom 1:07.63.


Prije dva tjedna Zubčić je osvojio je 14. mjesto u veleslalomu u Banskom nakon što je u obje vožnje napravio velike pogreške. Najbolji hrvatski skijaš tako je malo pokvario dojam dan nakon fantastičnog nastupa kad je na istom mjestu došao do treće pobjede u karijeri.

Dobra vijest za Zubčića je da je unatoč lošem nastupu osvojio 18 bodova koji bi mogli biti vrlo važni u raspletu borbe za mali Kristalni globus. Loša je da su njegovi glavni konkurenti Alexis Pinturault i Marco Odermatt osvojili drugo odnosno treće mjesto. 

Odermatt je drugim mjestom preskočio Zubčića na drugom mjestu poretka veleslalomaša, a Pinturault je svoju prednost povećao.

Do kraja sezone ostala su još dva veleslaloma. Prvi danas u Kranjskoj Gori, a drugi tjedan dana kasnije na završnici Svjetskoga kupa u Lenzerheideu.

Zubčić i dalje ima šanse za osvajanje maloga Kristalnog globusa, ali one su sad bitno manje. Podsjetimo, pobjeda donosi 100, drugo mjesto 80, treće 60, četvrto 50, peto 45 bodova itd.

Teoretski, kad bi pobijedio u obje zadnje utrke, a Pinturault u njima osvojio, recimo, drugo mjesto, Francuz bi na kraju slavio jer bi u takvom raspletu imao 24 boda više od Zubčića.

Zubčić bi, jasno, do titule mogao i sa slabijim rezultatima, ali u tom slučaju bi i Pinturault i Odermatt, koji se bore i za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, morali jako kiksati u tim utrkama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.