Zvijezde napuštaju Dinamo. Evo kako bi hrvatski prvak mogao izgledati sljedeće sezone

Foto: Luka Stanzl, Josip Regović/PIXSELL

POBJEDOM protiv Slavena i porazom Hajduka na Rujevici Dinamo je sedam kola prije kraja u mirnoj situaciji u prvenstvu. Bišćanova momčad ima 12 bodova prednosti i obrana naslova prvaka bi do kraja trebala biti stvar formalnosti. Dinamo u subotu gostuje kod Istre, onda preko tjedna dočekuje Varaždin, a 30. travnja u velikom derbiju na Poljudu igra protiv Hajduka.

Kako se sezona bliži kraju, sve je više upita za glavne Dinamove igrače, od kojih će neki sigurno otići ovog ljeta. To prvenstveno vrijedi za Dominika Livakovića, čija klauzula od deset milijuna eura nije prevelik problem zainteresiranim klubovima i teško je očekivati da će reprezentativni golman sljedeću sezonu dočekati u Maksimiru.

Ivanušec izbio u prvi plan

Luka Ivanušec je proigrao u nastavku sezone, vratio se nakon ozljede i opet je na radaru europskih klubova. Spominje se interes novog/starog premierligaša Burnleyja, interes postoji i iz nekih drugih liga, ali zasad konkretnih ponuda nema. 

Vrlo lako bi mogao otići i Josip Šutalo, koji je na odlasku već godinu dana. Prošlog ljeta spominjao se interes Lazija i još nekih klubova, a Šutalo je svakako najskuplji Dinamov igrač, koji bi se mogao prodati za između 15 i 20 milijuna eura.

Upitan je i status Brune Petkovića i Josipa Drmića. Obojica imaju goleme ugovore koji traju do ljeta 2024. godine i nova uprava ne bi imala ništa protiv da ih se riješi, ali samo pod uvjetom da za njih ima adekvatne zamjene.

Prije nego što je otišao iz Dinama, Ante Čačić je na posudbu poslao pola svlačionice pa je Bišćanu ostavio 17 seniora, zbog čega se zapisnik mora popunjavati juniorima. Neki od igrača na posudbi mogli bi biti rješenje za prvu momčad na kraju sezone.

To prvenstveno vrijedi za Antonija Marina, koji igra sve bolje pod Sergejem Jakirovićem u Rijeci i od kojeg su očekivanja u Maksimiru uvijek bila velika. Ode li Ivanušec, Marin bi ga mogao zamijeniti, a u prilog mu ide i činjenica da je kod Bišćana u U-21 reprezentaciji bio standardan i da ga novi Dinamov trener jako dobro poznaje.

Emreli se vraća iz Turske

Mahir Emreli posuđen je Konyasporu koji ima opciju otkupa njegova ugovora za dva i pol milijuna eura. Emreli je želio više igrati i Turska mu se činila kao dobra opcija. Turci pišu da ga Konyaspor neće uzeti pa bi se Emreli, koji ima ugovor do ljeta 2026., trebao vratiti u Dinamo.

On u Maksimiru nikad nije opravdao očekivanja, ali nije ni imao previše prilika iako bi se svaki put nešto oko njega događalo kad bi ulazio u igru. Odu li Petković i/ili Drmić, Emreli bi mogao dobiti šansu i potencijalno je rješenje u napadu.

Opcija je i Sandro Kulenović, koji je već drugu sezonu na posudbi u Lokomotivi, a u 32 utakmice ove sezone zabio je 11 golova uz šest asistencija iako ga je u zadnje vrijeme Aliyu izgurao iz prvih 11. 

Frigan najveća želja

Nova uprava s novim trenerom još važe jesu li igrači na posudbama rješenje ili je vrijeme da se nekoga kupi. Najveća Dinamova želja je Matija Frigan, koji briljira pod Sergejem Jakirovićem u Rijeci. Zabio je 12 golova uz dvije asistencije ove sezone i na Rujevicu je u siječnju za njega navodno došla ponuda iz MLS-a od pet milijuna eura, ali je Frigan ostao.

Dinamu je to previše novca i za Frigana je spreman dati oko tri milijuna eura i još jednog igrača pod račun, najvjerojatnije Niku Jankovića, kojeg bi na Rujevici rado zadržali nakon posudbe. U Maksimiru će svi ulazni transferi ovisiti o prodajama jer se nova uprava ne želi zaletavati s prevelikim transferima.

Sve je manje realan i dolazak Žana Vipotnika iz Maribora. Sjajni mladi Slovenac na meti je bundesligaša s kojima se Dinamo ne može natjecati. Za Dinamo je postojala povlaštena cijena od oko 2-3 milijuna eura plus jedan igrač, ali to više nije aktualno.

Kačavenda je Dinamu preskup

Isto vrijedi i za Lukasa Kačavendu, koji ovog ljeta odlazi iz Lokomotive. Dinamo je bio u kombinacijama, osobito nakon što je Dario Šimić, koji je s Kačavendom kućni prijatelj, došao u Maksimir. No, kako doznajemo, Lokomotiva će za Kačavendu tražiti više od pet milijuna eura, a Dinamu je to previše i u tu utrku se neće upuštati.

Od ostalih igrača u HNL-u zanimljiv je Kačavendin igrač Luka Stojković. On može igrati na sve tri pozicije iza napadača i bio bi cijenom puno prihvatljiviji od Kačavende. Dinamo bi ga mogao dobiti za između milijun i milijun i pol eura.

Bočkaj otpisan

Kroničan problem u Maksimiru je pozicija lijevog beka. Kod Čačića ju je silom prilika igrao Robert Ljubičić nakon što je bivši trener otpisao Petra Bočkaja, a čini se da ni Igor Bišćan od njega ne očekuje previše. Bočkaj je jedini igrač koji kod Bišćana nije odigrao ni minute i novi Dinamov trener na njega više ne računa.

Na lijevom beku Bišćan je koristio Maura Perkovića, koji je stigao ove zime za dva milijuna eura iz Istre iako je nakon utakmice sa Slavenom (4:0) rekao da nije još siguran je li to najbolja Perkovićeva pozicija. Dinamo će na ljeto sigurno potražiti novo rješenje na beku pa bi Perković trebao biti prekomandiran među stopere.

Oporavit će se Šutalo

Glavna konkurencija bit će mu Boško Šutalo, koji će se oporaviti za sljedeću sezonu, a tu je i mladi Jakov Gurlica, kojemu će trebati ozbiljnija minutaža i nije nemoguće da ode na neku posudbu. Ovog ljeta nakon pet godina i 152 utakmice iz Dinama odlazi Kevin Theophile-Catherine, koji neće produljiti ugovor.

To su dosad učinili Stefan Ristovski, Dino Perić, Josip Mišić, Martin Baturina i Dario Špikić, a u zadnjoj godini ugovora su i Bruno Petković i Dominik Livaković, za koje je trenutačno realnije da odu nego da ostanu.

Pred Dinamom je u svakom slučaju nova era, kako u svlačionici, tako u upravi. Novi ljudi u klubu ne žele opterećivati ionako ogroman budžet previsokim ugovorima čije vrijeme u Maksimiru je, čini se, završilo.

Jasno, glavni igrači imat će povlašten status, ali ugovori novih igrača trebali bi biti znatno manji nego dosad. Na ljeto će u Maksimiru biti promjena, ali megatransferi nisu realni. Sve će, kako smo rekli, diktirati izlazni transferi kojih bi trebalo biti nekoliko.