100 dana od početka pobune u Quebecu: Ulicama Montreala "potekla rijeka crvenih zastava"

JUČER je obilježeno točno 100 dana od početka studentske pobune u Kanadi. "Rijeka crvenih zastava" preplavila je centar Montreala. Više desetaka tisuća prosvjednika okupilo se jučer u najvećem prosvjedu od početka pobune, a prema nekim procjenama, na ulice Montreala izašlo je čak 100.000 prosvjednika, javlja National Post.

Iako je prosvjed u početku tekao mirno i bez incidenata, kako se približavala noć, ponovno su izbili sukobi. Policija je krivila studente da su "prvi počeli", a na kraju je uhićeno više od 100 prosvjednika.

Nakon što je vlast proglasila novi zakon, prema kojem se brane veliki prosvjedi i koji od prosvjednika zahtjeva da unaprijed najave policiji veća okupljanja, ogorčeni studenti krenuli su još žešće u borbu protiv vlasti. Svake večeri točno u 20 sati stanovnici gradskih četvrti u centru Montreala izlaze na ulice ispred zgrada, prozore i balkone i glasno udaraju zdjelama i tavama u znak potpore prosvjednicima.

Kanadski studenti dobili su potporu i od onih u Europi, pa su se tako jučer pariški studenti okupili ispred katedrale Notre Dame.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.