200 vatrogasaca gasilo vatru kod Omiša, buknuo požar i kod Zadra: Kuće obranjene, požari lokalizirani

Foto: Ante Čizmić/Cropix

VIŠE OD 200 vatrogasaca borilo se s požarom koji je rano jutros iza pet sati izbio u Dućama kod Omiša. Oko podneva je vatra lokalizirana.

Zapovjednik vatrogasaca: Obranili smo cijelo naselje u Dugom Ratu

Vatra se oko osam sati približila na oko 200 metara od prvih kuća u Dugom Ratu te je zaustavljena krajnjim naporom vatrogasaca.

"Obranili smo cijelo naselje u Dugom Ratu", potvrdio je Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik. Kanaderi su ujutro pozvani u pomoć, ali nisu mogli djelovati zbog jakog vjetra koji je pogodovao širenju požara. Kasnije su ipak moglu sudjelovati u gašenju pa je uz njihovu pomoć požar i lokaliziran.

"Znači, Stanići - Čelina, Duće - Dugi Rat, kanaderi su nam pomogli da bismo završili hrbat planine Mosor iznad Dugog Rata i sjeverozapadni dio požarišta, tako da je sada kompletno stanje zadovoljavajuće, nema više nikakvih opasnosti od izbijanja požara", istaknuo je Glavina.

Odjednom buknulo na tri lokacije, je li netko podmetnuo požar?

Prema prvim informacijama, izgorjelo je 30-ak hektara trave i niskog raslinja te nešto maslina. Teren na kojem je danas buktio požar već je gorio prije nekoliko godina.

Kako neslužbeno doznajemo, sumnja se da je požar podmetnut jer je odjednom planulo na tri lokacije.

Vatrogasci na omiškom području jutros su se borili i s požarom koji je buknuo u Starim Selima u Stanićima. Opasnosti nema, požar je više-manje stavljen pod kontrolu. Izgorjelo je 20-ak hektara terena.

Vatra prijetila i kućama kod Zadra

Oko 13 sati požar je izbio i u Stankovcima kod Zadra. Vatra je u jednom trenutku zaprijetila kućama te im se približila na svega 150 metara. Intervencijom 25 vatrogasaca s osam vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Benkovac, dobrovoljnih vatrogasnih društava Stankovci, Drage, Polaca i Pirovac te uz pomoć četiri kanadera i tri air tractora požar je lokaliziran i stavljen pod kontrolu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.