21. godišnjica stradanja žrtava u Veleprometu: Prošlo oko 10.000 branitelja i civila, 700 ubijeno, mnogi se još vode kao nestali

DANAS je misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomen-ploču u dvorištu vukovarskog Veleprometa obilježena 21. godišnjica stradanja žrtava u tom zloglasnom prihvatnom centru. 

Podsjećamo, ondje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još sredinom rujna 1991., nedugo nakon početka bitke za Vukovar, osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni i u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

>Svjedočenje silovane Vukovarke: U Veleprometu se dogodio veći zločin nego na Ovčari, Ćirić je bio glavni

U spomen na ondje ubijene žrtve vijence su u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) položili njegovi bivši zatočenici Ivan Galić i Ljubo Dumančić, a zatim je misu zadušnicu predvodio tordinački župnik Dejan Bubalo. Prema riječima predsjednika HDLSKL-a Danijela Rehaka, kroz prihvatni centar Velepromet osnovan u rujnu 1991. i zatvoren u ožujku 1992. prošlo je oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali.

Zločinci nisu odgovarali

Rehak je upozorio da zločinci iz Veleprometa još nisu odgovarali iako je HDLSKL zbog zločina počinjenih nad zatočenim hrvatskim braniteljima i civilima dosad podnio devet kaznenih prijava u kojima su imena oko tisuću izravnih i neizravnih krivaca za stradanja Hrvata i ostalih nesrba u logorima.

Na području grada Vukovara tijekom agresije i okupacije ubijeno je oko 5000 osoba, a taj se podatak, rekao je Rehak, stalno preskače i u javnost se izlazi s nekakvim friziranim podacima koji ne odgovaraju istini.

"Žao mi je što Velepromet nije proglašen logorom jer je ovdje ubijeno više ljudi nego u svim logorima zajedno", rekao je novinarima bivši zatočenik u Veleprometu Ivan Galić, koji je u Velepromet doveden 20. rujna te je nakon 73 dana zatočeništva, tijekom kojih su ga, kako je rekao, često tukli i maltretirali, uspio pobjeći.

Obilježavanje 21. godišnjice stradanja u Veleprometu održava se u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovaru 1991. godine i 21. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu od 10. do 24. studenoga pod geslom Vukovaru - ime sveto.

Jutros su u vukovarskoj Gradskoj knjižnici održani 8. novinarsko-književni susreti Grad - to ste vi u spomen na Sinišu Glavaševića, novinara Hrvatskog radija iz Vukovara ubijenog 1991. godine na Ovčari, a poslijepodne je odana počast svim žrtvama ubijenima na Ovčari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.