29.12.2020., 12:19. Trenutak užasa

Foto/Video: Index, Slavko Midzor/PIXSELL, Zeljko Lukunic/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL, Edina Zuko/PIXSELL

GODINA je dana od potresa magnitude 6.2 prema Richteru koji je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku, ali i okolne županije.

Potres s epicentrom kod Petrinje zabilježen je nakon podneva, u 12:19. 

Sada već bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović davao je izjavu za medije. Komentirao je potres koji se dogodio dan ranije. A onda se sve počelo tresti nekoliko sekundi. Oblak prašine digao se iznad Banije i nekoliko trenutaka ništa se nije vidjelo. Kad se nebo raščistilo, pokazali su se prizori užasa. Centar Petrinje više nije postojao.

 

Bio je to jedan od dva najjača instrumentalno zabilježena potresa u Republici Hrvatskoj od 1909. godine.

Potres se osjetio diljem Hrvatske i u okolnim zemljama, a prethodilo mu je nekoliko slabijih potresa dan prije. Naime, 28. prosinca na području Petrinje zabilježeni su potresi magnitude 5.0 prema Richteru, kao i potresi od 4.7 i 4.1 po Richteru.

>> VIDEO Banija godinu dana od potresa: "Život mi je stao na dan kad mi se kuća srušila"

 

Godinu dana nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju obnova pogođenih gradova i sela još uvijek nije krenula.

Više tisuća domova dobilo je crvenu naljepnicu, a brojni ljudi i dalje žive u kontejnerima, bez pristupa struji, vodi i grijanju. 

Središte Petrinje i dalje prazno

Stanovnici nisu zadovoljni. Uglavnom navode da se više toga ruši, a malo sanira. 

Središte Petrinje i dalje izgleda prazno, a može se vidjeti tek pokoji stroj i radnik na pojedinoj lokaciji u samom centru. 

Broj otvorenih lokala uslužnih djelatnosti i dalje je sveden na minimum.

Premijer Andrej Plenković danas, na obljetnicu razornog potresa, obilazi Baniju.

"Djelotvorno upravljanje krizom"

Danas je Stožer civilne zaštite u Petrinji predstavio vladinu prezentaciju u kojoj se navodi što je sve napravljeno kako bi se pomoglo potresom razorenoj Baniji.

>> Pogledajte prezentaciju o obnovi Banije kojom se hvali vlada

U prezentaciji se navodi i "djelotvorno upravljanje krizom", koje sadrži procjenu šteta, proglašavanje stanje katastrofe, osnivanje Stožera civilne zaštite, mobilizaciju sustava civilne zaštite i vojske, pregledavanje oštećenih građevina i označavanje tih građevina crvenim, žutim i zelenim naljepnicama.

Vlada se u prezentaciji hvali i osiguranjem nacionalnih i europskih sredstava za sanaciju posljedica potresa, pokretanjem humanitarne akcije, poreznim rasterećenjima i primanjem međunarodnih donacija.

>> Dan kad je strah dobio zvuk, humanost sliku, a pohlepa ime i prezime

Siščanka D.G. napisala je tekst povodom obljetnice razornog potresa na Baniji. 

"Ali zvuk... taj prokleti zvuk će nam svima ostati zapisan u svakoj pori, u svakom udahu i u svakom otkucaju srca. Kompilacija tupe tutnjave, vriska šume, lom stakla, prasak cigle i jauk majke koja djeteta više nema nam postaje i ostaje doživotni soundtrack", dio je teksta koji je napisala, a možete ga pročitati na linku iznad. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.