Rusakica kojoj 50 tisuća prosvjednika ne znači ništa, kćeri sredila dva prva mjesta iz biologije?

Foto: FAH, Osnovna škola Remete

GORDANA RUSAK, predsjednica saborskog Odbora za znanost koja je pokušala utjecati na kurikularnu reformu zbog čega je voditelj ekspertne skupine Boris Jokić zatražio razrješenje jučer je izjavila da 50 tisuća prosvjednika na trgovima u Hrvatskoj i inozemstvu nisu dovoljni da promjeni stav.

Već smo pisali da je riječ o osobi koja je po saborskim je klubovima, nakon što se odmetnula od Prgometa i Mosta na čijoj je listi ušla u Sabor, tražila džeparac od 10 tisuća kuna mjesečno i zapošljavanje prijateljice, no to nije jedina njena afera.

I mama i kći istražuju čajeve

Rusak koja se danas postavlja kao moralna i stručna vertikala znanosti i obrazovanja, svojoj je kćeri prema svemu sudeći omogućila da osvoji dva prva mjesta na državnim natjecanjima koja su joj pomogla da se upiše u Petu gimnaziju, a sve se ponovilo i u trećem razredu srednje škole radi upisa na fakultet.

Rusakina kći u sedmom se razredu osnovne škole natjecala na državnom natjecanju iz biologije s radom "Usporedba sadržaja ljekovitih tvari u čaju i ljekovitim pripravcima od gloga” koji je upravo iz područja biologije na zagrebačkom Prirodoslovno matematičkom fakultetu predaje njena majka. Štoviše, 2008. godine Rusak je s još troje autora objavila znanstveni članak baš o ekstraktima čajeva.

Kći Gordane Rusak, pokazuju dokumenti Državne smotre i natjecanja mladih biologa u Crikvenici održane od 8. do 10. svibnja 2010. godine povjerenstvo na čelu s Anđelkom Moraj Plenković dodjeljuje joj prvo mjesto. Na istom je natjecanju u jednom od povjerenstava bila njena majka Gordana Rusak koja kasnije postaje i predsjednica Državnog povjerenstva za natjecanje iz biologije.

Zbog pogodovanja kćeri Rusak isključena iz Hrvatskog biološkog društva?

U trećem razredu srednje škole, kada se približilo vrijeme upisa na fakultet, Rusakina kći ponovno se prijavila na školsko natjecanje iz biologije. Tada Rusak ponovno postaje članica jednog od povjerenstava, a Anđelka Moraj Plenković postaje predsjednica državnog povjerenstva koje nadgleda provedbu natjecanja, što se jasno vidi iz dokumenata koji se mogu pronaći na stranicama Hrvatskog biološkog društva i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tema rada mlađe Rusak ponovno ima veze s čajevima. Istraživački rad "Kako način pripreme utječe na sadržaj bioaktivnih tvari u čaju" na državnom natjecanju 2014. godine u Šibeniku ponovno joj donosi najveći broj bodova, prvo mjesto u državi i direktni upis na PMF.


U radu koji joj je donio pobjedu Rusakina se kćer na kraju zahvalila na pomoći u savladavanju metoda i obrade podataka osoblju Laboratorija za fitokemiju Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, fakulteta na kojem je zaposlena njena majka.

Zbog pogodovanja kćeri Rusak je 2014. godine navodno isključena iz Hrvatskog biološkog društva. Željeli smo doznati što o svemu ima za reći sama Rusak, no nije odgovarala na naše pozive.

Tražila dodatnih 10 tisuća kuna mjesečno za sebe i 10 tisuća kuna mjesečno za prijateljicu

Podsjetimo, Rusak je došla na naslovnice medija po političkoj trgovini . Prije nekoliko mjeseci, tražila je naime, od Hrvatske stranke umirovljenika tražila 10 tisuća kuna mjesečno za sebe, dodatno na svoju plaću saborske zastupnice, i 10 tisuća kuna mjesečne plaće za svoju asistenticu i prijateljicu Sanelu Dropulić, o čemu je Index pisao prije četiri mjeseca.
 
Rusak je u Sabor ušla kao neovisna kandidatkinja na listi MOST-a, zatim je izbacivanjem Drage Prgometa prešla u HRID, a sada se našla kod zastupnika HSLS-a i BUZ-a. Index je objavio da se Rusak se nudila i zastupnicima umirovljenika, konkretno Silvanu Hrelji, a imala je i posebnu listu zahtjeva.

 
Jedan od zahtjeva je izdvajanje oko 10 tisuća kuna mjesečno u zaseban fond s kojim bi Rusak mogla raspolagati za "provedbu znanstvenih projekata". Drugi zahtjev vezan je uz zapošljavanje Sanele Dropulić s minimalnom plaćom od 10 tisuća kuna mjesečno te potpredsjedništvo u klubu zastupnika.
 
"Da, kontaktirala me je zastupnica Rusak. Imala je listu zahtjeva, no rekao sam kako mi na to ne možemo pristati", rekao nam je tada Hrelja.
 
Rusak je sada članica kluba HSLS-a koji su očito mogli zadovoljiti njezine prohtjeve, što potvrđuje i to što je Sanela Dropulić sada zaposlena kao glasnogovornica HSLS-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.