AZTN: Kakav sukob interesa? Nema veze što suprug ravnateljice Spevec radi za Todorića

"POLIKLINIKA Nemetova je zdravstvena ustanova čiji su uvjeti rada regulirani posebnim propisima s područja zdravstva, a nadzor nad njezinim radom provode Ministarstvo zdravstva, HZZO io druge institucije. Na nju i slične zdravstvene ustanove Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja primjenjuje se iznimno i ograničeno. Za ilustraciju, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u 15 godina svoga djelovanja nije nikada vodila postupak protiv takvih  zdravstvenih ustanova", kažu nam iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kada smo ih upitali da nam komentiraju vijest kako je koncern Agrokor preuzeo Polikliniku Nemetova od Basler osiguranja.

SDP u oporbi glasno govorio o sprezi AZTN-a i Agrokora

Naime, vijest je posebno zanimljiva zbog toga jer je za novog ravnatelja postavljen Davorin Spevec. Riječ je o bivšem direktoru Zagrebačkog velesajma koji je u Agrokor stigao 2007. godine, a osim toga je i suprug Olgice Spevec, predsjednice Vijeća AZTN-a.

Podsjetimo kako je u vrijeme dok je SDP-u Saboru bio oporba žestoko se tuklo na rad AZTN-a upravo zbog Agrokora Ivice Todorića. Tadašnjem zastupniku a danas ministru Gordanu Marasu prilikom rasprave o radu AZTN-a nikako nije bilo jasno kako Todorićev Konzum može imati negdje koncentraciju veću od 40 posto. Saborski Klub SDP-a prozvao je vodstvo AZTN-a da u svom radu previše sluša politiku i tako pogoduje nelojalnoj konkurenciji na tržištu, a kao primjeri spomenuti su Konzum, odnosno Agrokor Ivice Todorića, ali i medijski kartel Ratka Mačeka bivšeg glasnogovornika i desne ruke Ive Sanadera. No, danas kada je SDP na vlasti, od tih kritika se ne čuje gotovo ništa.

Spevec: Izuzimam se iz slučajeva kada se raspravlja o Agrokoru

Sama Spevec ne vidi ništa sporno oko poslova svog supruga, a ni oko Agrokora, jer kako kaže, ona se za slučajeve Agrokora - izuzima.

"U slučaju da se poliklinika Nemetova ipak pojavi u postupku pred AZTN-om, predsjednica Vijeća AZTN-a gđa. Olgica Spevec će se, kako predviđa ZZTN u člancima 55.i 56., izuzeti iz odlučivanja u tom predmetu, kao što je to i dosada bio slučaj u postupcima pred Agencijom koji su bili vezani za Agrokor i njegova povezana poduzeća. Na isti način, sukladno ZZTN-u, postupaju i ostali članovi Vijeća odnosno ovlaštene osobe kada se nađu u situacijama u kojima Zakon predviđa isključivanje. U praksi to znači  da ne primaju materijale/obavijesti u statusima predmeta, ne sudjeluju u radu Vijeća kada su takvi predmeti na dnevnom redu i ne sudjeluje u donošenju odluka u takvim postupcima", kažu nam iz AZTN-a dodajući da Agencija kao ni Spevec ne vide prostor za potencijalni sukob interesa u konkretnom slučaju.


"No, s obzirom da u Vašem upitu spominjete opravdane kritike, molimo Vas da se  za mišljenje obratite i Povjerenstvu za sukob interesa", poručili su nam na kraju. 

> Todorić kupio Polikliniku Nemetova i za ravnatelja postavio supruga šefice Agencije za tržišno natjecanje

> Od 1. srpnja 2013. nema više reketarenja! "Tržišno natjecanje kontrolirat će EU, a oni ne znaju tko je Todorić!"

> Laburist Vukšić u Saboru: Nitko se ne želi zamjeriti moćnom Agrokoru

> Kako će državni AZTN kazniti Todorića, kada suprug ravnateljice radi u Agrokoru?


> Monopol Ivice Todorića tema Sabora: Ima milijune za turske glumce, a nema za dobavljače!


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.