Afera Kamensko: Sada je jasno zašto su oni koji su uništili Kamensko na slobodi

Foto: libela.org

INDEXOV novinar Ilko Ćimić 2012. godine proglašen je najboljim istraživačkim novinarom od strane Hrvatskog novinarskog društva, upravo za seriju od 17 članaka pod zajedničkim nazivom "Dossier: Afera Kamensko", objavljenih tijekom 2011. godine na portalu Index.hr.

Nakon tih članaka u kojima Ćimić razotkriva hobotnicu koja je uništila Kamensko i sam dobiva poziv DORH-a kako bi ga ispitali o tome odakle mu informacije o Aferi Kamensko.

I dok DORH ispituje novinare, u isto vrijeme zaustavlja istragu oko raspada Kamenskog. Kako smo objavili još u studenom 2011. godine, policija je bila spremna zatvoriti priču o raspadu Kamenskog, odnosno kriminalistička obrada je bila, što se njih tiče - gotova.  Saslušano je 13 direktora tvrtki koji su bili usko vezani uz poslovanje Kamenskog te dovršena financijska vještačenja. Sve je išlo prema tome da je vrlo vjerojatno riječ o udruživanju u zločinačku organizaciju koja je imala za cilj preuzimanje Kamenskog, a nađeni su elementi za pokretanje postupka zbog pranja novca, utaje poreza, prikrivene dobiti i zloporabe položaja.

Tužiteljstvo odbilo zahtjev

Kako je tada doznao i pisao Index, od Tužiteljstva je zatraženo privođenje i saslušanje Antuna Crlenjaka, Davora Vlajčevića i Ninoslava Pavića te raspisivanje još jedne tjeralice za Miroslavom Kutlom, no nakon prvotne oduševljenosti za takvim zahtjevom, idući dan popodne iz ureda Mladena Bajića poručeno je kako se takav zahtjev odbija uz obrazloženje kako je potrebno skupiti još dokaza ukoliko se želi saslušati trojac među kojima je i novinski tajkun.

Četiri godine kasnije - ništa novoga

Unatoč štrajku, prosvjedima, odlaska u DORH, tonama objavljenih dokumenata u medijima, optužujućih izjava i zgražanja velikog dijela hrvatske javnosti malo se zapravo toga napravilo u otkrivanju istine za Kamensko. Zahvaljujući politici i činjenici da hrvatskom odvjetništvu nedostaje hrabrosti kada treba pokucati na vrata moćnih, slučaj Kamensko ostaje sramotni primjer simbioze krupnog kapitala, medija i aktualne politike na štetu običnih hrvatskih radnica. 
 
Optužnice kao dimne zavjese
 
Već odavno oko Kamenskog nema novih informacija.
 
Miroslav Kutle i dalje se krije u Bosni i Hercegovini. Zbog napisa o aferi Kamensko pokrenuo je tužbe. Tvrdio je da su mu  povrijeđeni dostojanstvo, čast i ugled. Od nas, koji smo pisali o aferi Kamensko, tražio je da mu ih vratimo.  "Nije mi bitan novac, bitna je čast", poruka je koja je stigla iz susjedne nam BiH. No, Kutle je na kraju odustao od tužbi.
 
Antun Crlenjak, bivši direktor Kamenskog za sada jedini uz Davora Vlajčevića ima posla s državnim odvjetništvom. Naime, protiv njega su podignute dvije optužnice od toga je prva zbog zlouporabe položaja i ovlasti oko dodjeljivanja kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje za nepostojeći projekt kobiljeg mlijeka. Tu je i istraga za ilegalne sistematske preglede gdje se Antunu Crlenjaku, Davoru Vlajčeviću, Petru Tonkoviću, Ivanu Sablji i Damiru Rihtariću stavlja na teret šteta od 14 milijuna kuna.

U slučaju "kobiljeg mlijeka" u rujnu ove godine započelo je i suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.


Lake žrtve krize?
 
Za Ninoslava Pavića, jednog od ljudi koji se vezuju uz aferu Kamensko, uzrok propasti tvornice je "kriza koja je došla preko noći".
 
"Nisu htjeli promjene. Zaduženi i bez pomoći bili su lake žrtve krize" , analiza je Ratka Boškovića koja je objavljena na stranicama Jutarnjeg lista, dok je nepotpisani članak u istom dnevniku objavio izjavu anonimne radnice da bi bila najsretnija da ih je preuzeo baš Pavić. 
 
Pavićev partner u tvrtki "Vilinske poljane" Davor Vlajčević muku muči s optužnicama DORH-a. Bio je više puta u DORH-u i policiji, no njegov partner medijski tajkun koji organizira tajne sastanke s premijerom Zoranom Milanovićem ne spominje se nigdje u spisima.  Pa, podsjetimo što se zapravo dogodilo u Kamenskom.
 
Što se zapravo dogodilo
 
Ključnu ulogu u razbijanju tvornice imala je tvrtka Dalta, kojoj je podignuta vrijednost s projektom višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da projekt s jabukama nikad nije bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna. "Nabildanu" Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane, kada je 13 tvrtki dionice prodalo Davoru Vlajčeviću za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja, već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com, za 33,6 milijuna kuna.
 
Pavić je na sebe prebacio Daltu u travnju 2012. godine godine, a Dalta je opet prebačena na Vlajčevića u rujnu iste godine za 33,6 milijuna kuna. Upravo tog mjeseca Pavić  je preuzeo u suvlasništvo i tvrtku Vilinske poljane od Vlajčevića. Dio novca od te operacije završio je privatnom računu, a dio na računima pet poduzeća koja su potom  dala pozajmicu Kamenskom, kako bi mogla upisati zabilježbu na imovinu tvrtke. U vrijeme dok je Pavić javno poručio da nema veze s agonijom radnica Kamenskog, otkrili smo da je upravo on vlasnik Vilinskih poljana, firme koja je polagala pravo na veliki dio zemljišta tvornice Kamensko.

Kada je postalo očito da istraga neće dotaknuti Pavića, prosvjednici i radnice Kamenskog pokucali su na vrata glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Radnicima je tada objašnjeno da sve zapinje zbog policije koju je vodio Tomislav Karamarko, a Bajić je tada najavio da će policija i DORH imate sastanke na "tjednoj bazi" u kojima će sudjelovati i financijski stručnjaci. No, sastanaka nije bilo.

Ostojić: Krim obrada je okončana; DORH: Izvidi su u tijeku

Kriminalistička obrada u slučaju Kamensko je okončana", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić gostujući u emisiji HTV-a Nedjeljom u 2 sugerirajući voditelju da nije bilo kriminala. Prema odgovoru kojeg smo nakon gostovanja Ostojića dobili od DORH-a , kriminalistička obrada nije ni počela, a kamoli da je završila. Prema odgovoru iz DORH-a i dalje se skupljaju ključni podaci o propasti tvornice Kamensko pa tako policijska prijava za kriminal u Kamenskom iz 2011. godine nije odbačena.


"Kaznena prijava na koju se odnosi upit nije odbačena. U navedenom kaznenom predmetu u tijeku su izvidi", rekla nam je u lipnju ove godine glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Dunja Pavliček.

Index je i jutros uputio upite DORH-u i policiji oko Kamenskog. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

> Ekskluzivni iskazi svjedoka za Kamensko: Crljenak organizirao, Pavić omogućio, Todorić financirao

> Ekskluzivno: Privedeno desetak osoba u istrazi oko propasti Kamenskog, očekuju se uhićenja

> Doznajemo - MUP je bio spreman, DORH nije: Bajić odbio saslušanje i privođenje Pavića i Kutlinih ljudi!

> Policija: Kriminalistička obrada za Kamensko nije dovršena, surađujemo s DORH-om

> Ekskluzivno: Poslovanje Pavića i Vlajčevića u Dalti vezano je uz propast Kamenskog!
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.