Afera Strojarska: Pola Uprave NK Sloga Gredelj podnijelo ostavke jer su ih Bandićevi ljudi prevarili, a Uskok šuti

Foto:  Arhiva

NAKON afere u kojoj su izgubili zemljište u centru Zagreba, u Strojarskoj ulici i to od strane  administracije gradonačelnika Milana Bandića, četiri člana predsjedništva NK Sloge Gredelj podnijela su ostavke. Kako doznajemo među onima koji su podnijeli ostavku je i predsjednik Kluba Nikola Komljenović, a ostavke su podnijeli i neki članovi Nadzornog odbora. 
 
Osjećaju se prevarenim 
 
Mnogi članovi Kluba osjećaju se prevarenim nakon što su od novinara Index.hr saznali kako im je Grad Zagreb prošle godine oduzeo zemljište u Strojarskoj s obrazloženjem da su prestali postojati 1993. godine. Više puta odgođena Skupština Kluba najvjerojatnije će se održati sljedećeg tjedna, a tada se očekuje da bi nova Uprava trebala podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih iz grada Zagreba, a zbog cijele ove afere. 
 
Kako nam je u ranijem razgovoru rekao sada već bivši predsjednik Komljenović za pregovore s gradom Zagrebom oko zemljišta u Strojarskoj zadužili su svog bivšeg predsjednika Kluba Draga Roba. Riječ je o osobi koja je zaposlena u Gradu Zagrebu i to navodno u uredu pročelnika Ureda za graditeljstvo Davora Jelavića. No, Rob nikada nije obavijestio svoj bivši Klub da su zemljište izgubili, što nam je Komljenić i potvrdio. Postavlja se pitanje koga je on zapravo zastupao. 
 
Naime, Komljenić nam je u razgovoru izrazio nevjericu jer je u dotašnjim kontaktima s odgovornima iz Grada Zagreba imao čvrsto obećanje kako će njegov Klub dobiti zamjensko zemljište, a Rob je u ime Kluba bio zadužen za pregovore oko lokacije. Kada smo Komljenoviću pokazali službenu odluku Grada Zagreba iz lipnja prošle, gotovo je pa zanijemio na tvrdnju Grada Zagreba da oni nisu sljednici Kluba iz 1954. godine. 
 
"Pitajte Roba, on je naš čovjek. On će vam sve reći", no Roba nikada nismo dobili za komentar.
U Gradu Zagrebu ne žele odgovarati na pitanja o Robu i Jelaviću  
 
Tko je točno i za koga pregovorao oko Nk Sloge Gredelj  iz Grada Zagreba nam ne žele reći. Ignorirali su naš upit koju točno funkciju u Gradu Zagrebu obnaša Drago Rob i je li on bio i službeni predstavnik Nk Sloga Gredelj. Također zanimala nas je i veza s ekspropricijom zemljišta u Strojarskoj odnosno poslovi pročelnika Davora Jelavića s obzirom da je i on bivši djelatnik Gredelja te je znao za zemljište i nogometni teren. Jelavić je bio zaposlen u Gredelju do 2002. godine. 
 
Štoviše Jelavić se prije par godina spominjao u aferi upravo s tvrtkom VMD i to s kupnjom vlastitog stana u Babonićevoj ulici.
 
Podsjetimo, Nadbiskupija zagrebačka odlučila je zemljište u centru Zagreba, u Strojarskoj ulici, na 10 tisuća četvornih metara, dati u koncesiju za izgradnju stambeno-poslovnog prostora s parkom, trgovačkim, ugostiteljskim i javnim sadržajima. Zemlju su dobili kao povrat 2009. godine, a prije dvije godine raspisali su natječaj za projekt na kojem je pobijedila tvrtka Proarh, dok je tvrtka VMD Promet izabrana je kao investitor poslovno-stambenog kompleksa. Crkva je VMD-u dala projekt u koncesiju i to za 18 milijuna eura kako bi došli do novca za Katoličko sveučilište.
 
Na što se poziva Grad Zagreb?
 
Zemlja na parceli i dalje je u vlasništvu Crkve, a tvrtka VMD dobila je pravo građenja i ta je tvrtka bila nosioc za izdavanje potrebnih dozvola. Gradnja ne bi bila moguća da Grad Zagreb nije oduzeo zemljište Nogometnom Klubu i prodao ga Zagrebačkoj nadbiskupiji za više od 730 tisuća kuna.   
 
"Nogometni klub 'Sloga' iz Zagreba, Strojarska b.b., kasnije Sportsko društvo 'Sloga', Odlukom Izvanredne skupštine sportskog društva od 14.06.1984., promijenilo je svoj naziv u novi naziv Sportsko društvo 'Gredelj', Zagreb , Strojarska b.b., a rješenjem Sekretarijata za upravu i pravosuđe Grada Zagreba KLASA: UP/I-007-02/93-01/231 od 07.05.1993. utvrđeno je da s danom 10.12.1992. prestaje postojati društvena organizacija SD 'Gredelj' sa sjedištem u Zagrebu, Strojarska b.b.,. i određeno da se istoimeno Društvo briše iz Registra društvenih organizacija bivše općine Trnje s danom 07.05.1993. Dakle, navedena Udruga koja je nekada bila stvarni korisnik zemljišta prestala je postojati 07.05.1993. i nema pravnog slijednika", tvrde iz Grada Zagreba. 
 
Četiri činjenice  
 
No, postoji niz činjenica koje iz Grada Zagreba ne mogu objasniti. Kao prvo iz Zagrebačkog nogometnog saveza potvrdili su nam kako je Klub neprestano evidentiran od 1954. godine. Činjenica je i da je Država prepoznala NK Slogu Gredelj 2009. godine kao pravnog sljednika jer im je te godine zemljište vraćeno. 
 
Treća je činjenica da je administracija Milana Bandića, 2001. godine izradila elaborat o premještanju Nogometnog igrališta NK Sloge, a u dokumentu se obvezuju kako će Klubu pronaći zamjensko zemljište. Objavili smo tako dokumenat odnosno službenu prepisku između Gradskog ureda za izgradnju Grada i Gradskog ureda za obrazovanje i sport, u kojem se govori o preseljenju Športskog centra Sloga na gradski predjel Savica. 
 
Četvrta činjenica je da je Grad Zagreb "skinuo" NK Slogi Gredelj samo dio zemljišta koji je bio potreban Crkvi i tvrtki VMD kako bi počeli s gradnjom. Dok primjerice na katastarskoj čestici 353/1 se i dalje kao suvlasnik vodi Nk Sloga.  
 
Na dijelu parcele koji nije u zahvatu gradilišta i dalje se kao vlasnik vodi Nk Sloga Gredelj iako prema odluci Grada Zagreba oni ne postoje! 
 
Na kraju valja naglasiti kako je nakon niz napisa Indexa o gradilištu u Strojarskoj ulici Ministarstvo graditeljstva zabranilo radove na dijelu gradilišta. No, nakon šest članaka s dokumentima o otimačini zemljišta DORH za sada ne pokazuje nikakav interes. 
 
Nije valjda samo zato jer je riječ o Milanu Bandiću? 
> Pritisak Grada Zagreba na skupštinare NK Sloga Gredelj: Nemojte dizati kaznenu prijavu, dobit ćete teren!?
 
> Afera Strojarska, još jedna prijava za malverzacije sa zemljištem za vratom Milana Bandića 
 
 
 
 
 
 
    
  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.