Agencije i svjetski mediji o aferi "Pirangate": Ovo je presedan u povijesti arbitraže

Foto: FAH

"HRVATSKA je danas objavila kako izlazi iz kompromitiranog arbitražnog sporazuma vezanog za granični spor sa Slovenijom, nakon što je procurila snimka koja otkriva kako se slovenski arbitar dogovarao sa slovenskom dužnosnicom iz ministarstva vanjskih poslova", piše Reuters.

Osim što prenosi Milanovićeve izjave s danas održane press konferencije, Reuters napominje i kako Slovenija želi direktan izlaz na međunarodne vode te da je 2008. godine zbog toga blokirala pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Europska komisija podržava rad arbitražnog suda

"Dvije bivše države Jugoslavije dogovorile su arbitražu o granici, sporazum koji je Hrvatska morala potpisati kako bi uspjela ući u EU 2013., devet godina nakon svojih susjeda Slovenaca. Arbitražni sud ima tri međunarodna suca plus jednog iz Hrvatske i Slovenije, a trebao bi biti neovisan od nacionalnih vlada", piše Reuters.

Agencija Tanjug objavila je danas kako sporazum Slovenije i Hrvatske o arbitraži nije u nadležnosti Europske unije, ali i da Europska komisija u potpunosti podržava rad arbitražnog suda.

"Sporazum Slovenije i Hrvatske je izvan kompetencija EU, a Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu, niti je direktno ili indirektno uključena u to", rekla je danas glasnogovornica Mina Andreeva, javlja Tanjug.

Europska komisija podržava rad arbitražnog suda te je uvjerena kako će pravila koje su obje strane prihvatile biti poštivana.


"Hrvatska izlazi iz kontaminiranog postupka arbitraže"

Odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog sporazuma također su objavile i talijanska agencija ANSA te austrijska APA. Obje javljaju kako je to hrvatski odgovor na prošlotjedni diplomatski skandal koji su Sloveniji priuštili Jernej Sekolec i Simona Drenik.

Agencija France presse piše kako je Hrvatska odlučila odmah suspendirati proces arbitraže, ali i kako je slovenski premijer Miro Cerar rekao kako se Hrvatska iz njega ne može samo tako povući.

AP javlja kako Slovenija u cilju da spasi cijeli proces krenula s konzultacijama o imenovanju novog suca arbitra na Arbitražnom sudu u Haagu.

Radi se o presedanu

O cijeloj situaciji izvještavaju i svjetski mediji, pa je tako britanski Daily Mail prije četiri dana objavio da Hrvatska razmišlja o izlasku iz arbitraže, dok danas piše kako Hrvatska prekida arbitražni sporazum koji je kontaminiran tajnim razgovorima slovenskog suca arbitra i predstavnice slovenske vlade.

Prenijeli su i Milanovićevu izjavu o izbjegavanju loših odnosa sa Slovenijom.

"Ovo je sramotna situacija za sve uključene. Radi se o presedanu u povijesti arbitražnih sporazuma, stoga nitko ne zna što će se točno događati dalje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.