Ako na Facebooku objavite fotografiju svog djeteta, možda ste poslali pozivnicu pedofilima

Foto: Shutterstock, Screenshot: Facebook

PRIJE samo nekoliko dana regiju je sablaznio pokušaj otmice djevojčice u Beogradu, kada su stranci dijete majci doslovno otrgnuli iz ruku usred bijela dana. Kasnije se otkrilo kako su djevojčicu otmičari "targetirali" ranije, i to putem fotografija na društvenim mrežama.

Slučaj je savršeno ilustrirao sve opasnosti koje objavljivanje osobnih podataka na internetu može donijeti sa sobom. Iz Centra za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) rekli su za Index kako sve objave osobnih informacija, a pogotovo one koje se odnose na djecu, treba izbjegavati pod svaku cijenu.

"Bilo da se radi o fotografiji ili pak drugoj vrsti informacije, takva objava može biti opasna što se pokazalo u mnogo primjera iz prakse, a zadnji je vezan za otmicu djeteta gdje se koristio softver za prepoznavanje lica gdje je proces bio vrlo jednostavan jer su roditelji fotografiju djeteta objavili javno. Roditelji su prvi u lancu koji moraju čuvati privatnost djeteta, a ne biti prvi koji je otkrivaju i javno pružaju informacije o svojoj djeci svima koji koriste internet", upozorili su.

"Opasnosti su uistinu razne jer ako imamo dovoljno informacija o osobi tada nam je potrebno uistinu malo truda da se osobi o kojoj posjedujemo određenu količinu podataka naveliko našteti. Kada se radi o djetetu, posljedice mogu biti katastrofalne."

"Sigurnost je iluzija, i niti jedna informacija nije sto posto sigurna"

Na pitanje na koje načine građani mogu zaštititi sigurnost informacija o sebi i svojoj djeci na internetu, s obzirom na to da danas sudjelovanje na društvenim mrežama često čini uobičajeni dio svakodnevice, voditelj CEPN-a Dalibor Vlaho rekao nam je kako je prije svega potrebno shvatiti da je sigurnost iluzija.

"Nikada niti jedna informacija neće biti stopostotno sigurna. Ako želimo privatnost i sigurnost djeteta podići na veću razinu onda je najbolje ne objavljivati informacije o djeci. Fotografije s rođendana, godišnjeg odmora ili pak one iz škole trebaju ostati unutar obitelji i biti vidljive samo onima koji su dio te obitelji. Hvaliti se fotkom djeteta na društvenoj mreži može završiti kobno što se pokazalo na mnogim primjerima", rekao nam je Vlaho.

"Primjer kojeg osobno viđamo u Centru za edukaciju i prevenciju nasilja je to da roditelji imaju fotografiju profila na društvenoj mreži na kojoj se nalaze zajedno sa svojim djetetom, a to nije dobro niti za to ima potrebe. Svakodnevno napominjemo da se fotografije djece uklone s društvene mreže Facebook, ali nas iznenadi reakcija roditelja koji se na to samo nasmiju i kažu da se brinemo za našu djecu jer oni najbolje znaju što je dobro za njihovu", kaže Vlaho.

Agencija za zaštitu osobnih podataka: Onog trenutka kada je podatak objavljen, više niste njegov vlasnik

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka raspitali smo se što savjetuju roditeljima koji žele dodatno ili uopće pripaziti na sigurnost svoje djece na internetu, s naglaskom na društvene mreže.


"Zaštita osobnih podataka počinje od samog građanina koji može i mora djelovati preventivno u cilju osiguranja zaštite njegovih osobnih podataka. Neophodan je odgovoran odnos prema vlastitim osobnim podacima na način da ih se daje samo u mjeri u kojoj je to potrebno za ostvarivanje određene svrhe i osobama koje su ovlaštene primiti navedene podatke bilo da ih na to ovlašćuje zakon, ugovor ili neka druga legitimna i opravdana svrha", kažu u Agenciji.

Privatnost na Facebooku uredite pod opcijom "Postavke", pa kliknite "Privatnost"



Kada su u pitanju moderne tehnologije i društvene mreže, iz Agencije napominju da prije objave bilo kojeg osobnog podatka na nekoj društvenoj mreži poput Facebooka, svaki građanin mora imati na umu da onog trenutka kada je podatak objavljen, više nije njegov vlasnik.

Pozivaju svakoga da prouči pravila privatnosti na Facebooku.

"Ako već koristite Facebook kao medij komuniciranja, postoje načini na koji se osobni podaci mogu zaštititi putem raznih opcija", upozoravaju stručnjaci iz Agencije.

Inače, te opcije možete vrlo lako pronaći u istom prozorčiću u kojem se ulogiravate na svoj profil, i to pod stavkom "Privatnost".

"Roditelji neodgovorno na društvenim mrežama objavljuju osobne podatke o svojoj djeci"


Djeci je važno napominjati da ne prihvaćaju zahtjeve za prijateljstvom od nepoznatih osoba i da nikako s njima ne razmjenjuju osobne ili intimne podatke i sadržaje, jer postoji opasnost da se iza takvih profila skrivaju pedofili ili ucjenjivači.

"Smatramo neodgovornim kada roditelji bez ikakve osnove na internetu i društvenim mrežama objavljuju osobne podatke o svojoj djeci kao što su fotografije, imena djece, ime škole ili vrtića koju djeca pohađaju, mjesta gdje se slave rođendani i slično", dodaju.

"Pružanje mnoštva nepotrebnih informacija koje se odnose na privatni život svakog građanina, a naročito djeteta krajnje je neozbiljan čin svakog roditelja koji može dovesti do neželjenih pa i tragičnih situacija - a što je vrlo zorno ilustrirao i ovaj recentni slučaj otmice djeteta u Beogradu. Naime, ovakvom lepezom informacija, ustvari se odašilje pozivnica potencijalnim pedofilima, otmičarima, kradljivcima organa i slično."

I djecu treba naučiti ponašanju na Facebooku

S obzirom na to da je Facebook najšire korišten među djecom i mladima, nužno je i njih naučiti kulturni i odgovornom ponašanju na internetu.

"Drugim riječima, ukazati im da ni oni ne objavljuju tuđe osobne podatke bez pristanka osoba o čijim podacima se radi, dakle, ukazati im na potrebu čuvanja tuđe privatnosti tako i potrebu čuvanja vlastite privatnosti."

Neke od najčešćih zlouporaba prikupljanja osobnih podataka građana na internetu su kreiranje lažnih blogova, lažnih Facebook profila, hakiranje korisničkih računala, krađe osobnih podataka putem "pecanja" osobnih podataka. To se odnosi na odavanje informacija poput npr. OIB-a osobama koje putem e-maila zatraže takve podatke pod nekom izlikom ili se lažno predstave.

"Fotografijama za koje ne bismo željeli da ih vidi naš kolega, nije mjesto na Facebooku"

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka zaključuju kako nužno voditi računa o opsegu osobnih podataka koje objavljujemo, krugu osoba koje će ih vidjeti, i dobro proučavati pravila privatnosti na društvenim mrežama.

"Osobnim fotografijama za koje ne bismo željeli da ih vidi naš šef, kolega, susjed ili znanac, čak ni kad su zaštićene, nije mjesto na Facebooku."