Američke kritike: Njemačka rekordno izvozi a malo troši i time slabi eurozonu

Foto: scx.hu

NJEMAČKI trgovinski višak približio se krajem prošle godine rekordnoj razini, pokazuju službeni podaci njemačkog Ureda za statistiku objavljeni u srijedu.

Njemačka je u prosincu ostvarila trgovinski višak od 17,8 milijardi eura, dok je mjesec ranije višak bio za 1,1 milijardu manji. Izvoz je u prosincu porastao 0,3 posto na 93,2 milijarde eura, dok je uvoz pao na 75,4 milijarde eura, odnosno 1,1 posto.
 
Ovi su pokazatelji dodali ulja na vatru kritičarima koji tvrde da država ne troši dovoljno svog novca kako bi pomogla partnerskim gospodarstvima u eurozoni, piše Banka.hr.
 
Američki ministar financija Jacob Lew poručio je njemačkom kolegi Wolfgangu Schaeubleu da bi Njemačka morala smanjiti višak u trgovinskoj razmjeni, i time pomoći državama eurozone koje se teže oporavljaju od krize.
 
Ovo nije prvi puta da SAD kritizira Njemačku politiku štednje, koja se prema njihovom mišljenju loše odražava na ostale članice eurozone.
 
Slične zahtjeve imao je i MMF, koji je objavio da je veća potrošnja jedini način uravnoteženja trgovinske razmjene, jer je disbalans razmjene jedan od najvećih problema eurozone.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.