Američki ministar obrane Chuck Hagel predao ostavku: Potrebno novo vodstvo za borbu s IS-om

Foto: FAH

AMERIČKI ministar obrane Chuck Hagel odstupa nakon manje od dvije godine na dužnosti, signalizirajući promjenu u načinu na se koji predsjednik Barack Obama planira nositi s nizom vanjskopolitičkih izazova, ponajprije s kampanjom protiv Islamske države (IS) u Iraku i Siriji.

Demokrat Obama najavio je smjenu jedinog republikanca u svojoj vladi na obraćanju novinarima u Bijeloj kući u ponedjeljak.

Predsjednik je pohvalio njegov doprinos tranziciji u Afgansitanu, jačanju savezništva između SAD-a i NATO-a i saveza u azijsko-pacifičkoj regiji.

Obama pohvalio ministra

"Chuck Hagel nije bio običan ministar obrane. On razumije naše vojnike i vojnikinje kao malo tko. Bio je ondje gdje su oni bili, bio je u prljavštini, u blatu", rekao je Obama.

Hagel je rekao kako vjeruje da je vojska pripremila uspješnu tranziciju u Afganistanu i provela niz važnih reformi.

"Mislim da smo postavili ne samo ovo ministarstvo, nego cijelu naciju na čvršći put prema sigurnosti, stabilnosti i napretku", istaknuo je.

Promjena pristupa borbi s Islamskom državom

U pismu vojnicima, Hagel je rekao da se vojska "uhvatila u koštac s IS-om i zajedno s iračkim i koalicijskim partnerima, zaustavila napredovanje tog barbarskog neprijatelja".

Američki dužnosnici kažu kako Obama odlukom o smjeni 68-godišnjega Hagela priznaje da je na prijetnju IS-a nužno reagirati drukčije nego što je to ministar činio. Hagel je republikanac s vojnim iskustvom, bio je skeptičan prema ratu u Iraku, a vodio je američko povlačenje iz Afganistana u vrijeme smanjivanja vojnog proračuna.


Ali "idućih nekoliko godina zahtijevat će drukčiji fokus", rekao je jedan dužnosnik Obamine administracije, koji je želio ostati anoniman. On tvrdi da Hagel nije otpušten, nego da je on sam prije dva tjedna počeo s predsjednikom razgovarati o svojoj političkoj sudbini te da su se obojica složila kako je vrijeme da ode.

Flournoy, Reed i Carter potencijalni kandidati

No, Hagelovi suradnici posljednjih tjedana uporno govore kako on očekuje da će na mjestu ministra obrane odraditi cijeli četverogodišnji mandat.

Čak i prije objave Hagelova odlaska, Obamini dužnosnici nagađali su o mogućoj zamjeni. Spominju se Michele Flournoy, nekadašnja podtajnica za obranu, senator Jack Reed, demokrat s Rhode Islanda i nekadašnji časnik u 82. diviziji zračno-desantnih snaga američke kopnene vojske te Ashton B. Carter, nekadašnji zamjenik ministra obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.