Amerikanci osmislili pametnu bombu "da ti pamet stane", znaju i gdje bi je iskoristili

Screenshot: YouTube

ISTJEČE krajnji rok za nuklearni sporazum s Iranom. Ukoliko pregovori propadnu,  Obamina administracija i bilo koji drugi budući predsjednik imat će "plan B", piše Business Insider.

Radi se o MOP-u (Massive Ordnance Penetrator), 15 tona teškoj i šest metara dugačkoj "pametnoj bombi" koju je bivši dužnosnik Pentagona opisao kao oružje "da ti pamet stane".

U sebi nosi 2,5 tone eksploziva

Nepoznati izvor također tvrdi kako je SAD već obavio tri pokusna bombardiranja tom bombom negdje u pustinji Novog Meksika. Istu nose isključivo američki bombarderi B-2. Upravo bi MOP trebao poslužiti kao argument kojim bi se druge države spriječile da krenu u proizvodnju vlastitog nuklearnog oružja.

Snimke pokusnih bombardiranja zasad ne postoji, no vjeruje se kako bomba radi slično kao i takozvane "razbijačice bunkera", kao što je primjerice BLU-109. No, ona u sebi nosi oko 250 kilograma eksploziva, dok MOP u se bi ima oko 2,5 tone istog, pa samim time predstavlja vjerojatno najveće nenuklearno oružje na svijetu. Metu gađa pri supersoničnoj brzini, a prije same detonacije može probiti 20 metara betona ili 65 metara tla.

Ukoliko propadnu pregovori s Iranom, mogli bi je koristiti za probijanje nuklearnog postrojenja

SAD bi ovakvim bombama mogla uništiti nuklearno postrojenje Fordow u Iranu, ukoliko pregovori s njima propadnu. Ipak, za probijanje postrojenja trebalo bi više takvih bombi, budući da se ono nalazi ispod planine.

Wall Street Journal piše kako je MOP napravljen upravo za takve napade te da se obično koristi u parovima. Dužnosnici su za isti list rekli kako je razmjer uništenja pri detonaciji MOP-a bez presedana u svijetu konvencionalnog naoružanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.