Analiza HNB-a: Ulazak u EU donijet će velike probleme hrvatskim izvoznicima u zemlje Cefte

NAKON ulaska u Europsku uniju, hrvatski bi se izvoznici mogli naći u teškoj situaciji kada je u pitanju poslovanje sa zemljama Cefte (Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini), jer će mnogi proizvodi biti opterećeni carinama.

Naime, ulaskom u EU za Hrvatsku prestaju vrijediti postojeći trgovinski sporazumi, pa tako i oni sa zemljama Cefte, a ns snagu stupa primjena zajedničke trgovinske politike EU-a. A to bi u velikoj mjeri moglo pogoditi domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Analiza HNB o utjecaju ulaska Hrvatske u EU na razmjenu  poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pokazuje kako će se trećina poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se izvoze u BiH opteretiti carinama, u nekim slučajevima većim i od 20 posto, dok će se prosječna carina pri izvozu tih proizvoda u Srbiju povećati sa 4,5 na 13,2 posto.

Može li EU ispregovarati povoljne uvjete za Hrvatsku?


Zakomplicirat će se i izvoz cigareta, koji se dosad u BiH, primarno izvozno tržište, odvijao po nultoj stopi. Ulaskom u EU i na Hrvatsku će se primjenjivati stopa od 15 posto, kao što BiH primjenjuje i na ostale članice EU-a. Carinsko opterećenje bit će veliko i za mljekarske proizvode. Sve će to, jasno, smanjiti konkurentnost hrvatskih izvoznika i to na tržištima koja su za mnoge bila primarne izvozne odrednice. Na ova tržišta odlazi petina hrvatskog izvoza, te na njima Hrvatska ostvaruje višak i visoke stope rasta.

Međutim, ti problemi će se dogoditi ako se do ulaska zadrži status quo. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica je još krajem prošlog mjeseca najavio kako će EU u ime Hrvatske na jesen početi pregovore sa zemljama Cefte o zadržavanju nultih ili najnižih carina za hrvatske proizvode. Kao olakotna okolnost se čini činjenica da zemlje Cefte mahom imaju potpisane sporazume o pridruživanju Europskoj uniji, pa bi i pregovori mogli ići lakše. Nadajmo se da će nešto dobro izaći iz toga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.