Analiza: Petrokemija izdala nove komercijalne zapise, očekuje se pad cijena gnojiva na svjetskom tržištu

Foto: Petrokemija

PETROKEMIJA je jučer izdala 24. tranšu komercijalnih zapisa nominalnog iznosa 6.611.111 HRK i 25. tranšu komercijalnih zapisa nominalnog iznosa 888.888 EUR, obje ročnosti 364 dana s datumom dospijeća 15. travnja 2015.

Ujedno je i povećan iznos 22. tranše komercijalnih zapisa koja dospijeva 23. srpnja 2014. za 5.333.333 kuna. Ukupan iznos novoizdanog duga je oko 18,7 milijuna kuna, a prihod od izdavanja bi se trebao iskoristiti za refinanciranje dijela 19. i 20. tranše komercijalnih zapisa poduzeća koje dospijevaju 18. travnja i iznose oko 39 milijuna kuna. Pored toga, poduzeću u ovoj godini preostaje isplatiti još 3 milijuna kuna zapisa 23. srpnja te 30 milijuna kuna 28. listopada.
 
Svjetska banka u svom izvještaju Commodity Markets Outlook očekuje da će globalne cijene gnojiva pasti za 11,7% u 2014. i dodatnih 1,4% u dvije sljedeće godine. Od sastavnica indeksa kojim Svjetska banka prati navedene cijene, očekuje se da će najviše pasti cijena fosfatnih gnojiva (25%), zatim TSP (16%), DAP (12%), potaša (10%) i uree (4%). Ove pretpostavke se temelje na očekivanju umjerene stope rasta cijene prirodnog plina u SAD-u zbog veće potražnje. Ipak, naglašava se da bi moglo doći i do porasta cijene ukoliko snažno poraste potražnja za gnojivima na tržištima u razvoju, posebno u Kini gdje traje komercijalizacija poljoprivrede čime se povećava korištenje gnojiva, navodi se u analizi iCapitala.
 
Zanimljiv je bio i utjecaj krize u Ukrajini na tržište gnojiva.  Ukrajina je važan proizvođač i izvoznik dušičnih gnojiva, dok je Rusija važan izvoznik potaša (kalcijev karbonat). Plin iznimno važana komponenta u ukrajinskoj proizvodnji gnojiva. Prije krize su predsjednici Janukovič i Putin pregovarali o snižavanju cijene plina za Ukrajinu što bi poboljšalo položaj ukrajinskih proizvođača. Danas je gotovo očito da do toga neće doći, a ovisno o vrsti potencijalnih sankcija Rusiji, moglo bi doći do djelomičnog smanjenja ponude i pritiska na rast cijena na tržištu gnojiva.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.