Apsolventi FPZG-a prosvjedom se borili za svoja prava, dekan im poručio: "Studirate više od 7 godina, zašto vam smeta Bologna?"

ISPRED zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti održan je miran prosvjed apsolvenata ogorčenih jer im fakultet odbija produžiti rokove za polaganje preostalih ispita za još jedan semestar. Zbog nedavne odbijenice fakultetskog vijeća prisiljeni su prijeći na Bolognu. Naime, za razliku od nekoliko drugih sastavnica Sveučilišta koje su produljile pravo školovanja onima koji studiraju prema starom programu, vijeće Fakulteta političkih znanosti to nije odobrilo, nego i ti studenti moraju početi studirati prema bolonjskom programu.

"Društvo" je apsolventima pravilo 15-ak novinara i snimatelja, a situaciju su pod kontrolom držala četvorica policajaca i dvojica u civilu. Dekan Nenad Zakošek ostao je čvrst u svojim stajalištima.

"Imali ste, kad ste upisivali, rok u kojem trebate završiti studij. To je sada više od sedam godina. Niste uspjeli završiti i imate pravo po novom sustavu nastaviti studij. Zašto vam to smeta? Zašto ne želite nastaviti studij po bolonjskom sustavu?", upitao je Zakošek prosvjednike.

"Oni kojima je ostao jedan ispit ili su čak sve dali, nemaju dovoljan broj ECTS bodova za prvostupnika i onda moraju upisati cijelu godinu na kojoj se taj jedan ispit koji je ostao, plaćao 4.200 kuna. To mi smatramo doslovno pljačkom jer je prije bio 1.650 godina. Mi želimo diplomirati do kraja kalendarske godine i otići na tržište rada, nas 130. Ovako ćemo biti SSS i još dvije godine nećemo dobiti diplomu", rekla je Ksenija Mihajlović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.