Balenović: Kazalište Gavella otpustilo je "zviždača" Mikulića jer je ukazivao na kriminal!

Foto: Udruga "Zviždač"

DANAS je u Centru za ljudska prava udruga "Zviždač" održala tiskovnu konferenciju povodom izvanrednog otkaza kojeg je ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavella Darko Stazić uručio šefu računovodstva Vinku Mikuliću.

"O svojim sumnjama na nepravilnosti, kršenje zakona i kriminalne radnje u vođenju kazališta Gavella upozoravam već od 2007. godine. O tome sam do sada informirao Vijeće kazališta, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Gradski kontrolni ured, Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića osobno i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. U tijeku su razgovori u Policijskoj upravi Zagrebačkoj, u Odjelu za gospodarski kriminalitet.

Na žalost među navedenima, do sada kao da nije bilo dovoljno interesa i koordinacije da se moji navodi do kraja prouče i bilo što učini za boljitak djelatnika i kazališta Gavella. Do danas se na žalost nije zaustavila praksa štetnog vođenja te ugledne zagrebačke kazališne institucije", rekao je otpušteni šef računovodstva Vinko Mikulić.

"Nakon 19 godina marljivog rada, te stručnog i urednog vođenja računovodstva u Gavelli, voljom ravnatelja Stazića 'zviždač' Mikulić našao se na cesti. Zašto? Zato što je smogao građansku hrabrost usprotiviti se rasipništvu, nepravilnostima u radu i kriminalu odgovornih za vođenje te kazališne kuće. Ovaj radni spor pokušat ću riješiti postupkom mirenja, jer je to najrazumniji i najbrži način od kojeg će koristi imati obje strane u sporu. A s kriminalom se nećemo miriti, njega neka rješava u hitnom postupku Državno odvjetništvo i Policija", rekla je predsjednica udruge "Zviždač" Vesna Balenović.

"U svojim analizama Mikulić je upozoravao na brojne višestruke isplate preko Student servisa za evidentno izmišljene, fiktivne poslove. Također po svim realnim procjenama troškovi reprezentacije probijali su sve razumne granice. O trošku Gavelle često se gostilo i brojne političare s Markova trga.

2006., 2007. i 2008. godine od prodaje karata kazalište je uprihodovalo godišnje oko 1.5 milijun kuna. Sve te novce zarađene na pozornici ravnatelj Stazić trošio je na isplate preko student servisa, reprezentacije i promidžbe. Da nije bilo financijske potpore iz Gradske blagajne glumci bi radili doslovno za čavle.

Angažirano je i sedam poduzeća za informatizaciju blagajne i knjigovodstva. Tu se također angažirala sva sila  fiktivnih informatičara i omogućila daljnje prelijevanje novaca s Gavellinog računa u privatne džepove. Novac se rasipao i na višestruko preplaćivanje autorskih honorara mimo uobičajenih pravila, koprodukciju sa kazalištem Ulysses na Brijunima, na fiktivno unajmljivanje stanova za navodne potrebe kazališta, napuhavanje računa za nepostojeću robu i usluge nekih dobavljača. Vinko Mikulić smatra da je ukupan iznos počinjene štete cca 3 milijuna kuna i za nastalu štetu optužuje ravnatelja kazališta Stazića", priopćeno je iz Udruge "Zviždač".

"Ovakvim rasipništvom ravnatelj Stazić obezvređuje rad brojnih glumaca i tehničkog osoblja kazališta. Za tako nešto nije ovlašten, nema mandat i kazneno je odgovoran. Zašto DORH i Policija ne reagiraju, nije mi poznato ali se ne mogu oteti dojmu da se možda radi o svojevrsnoj zaštiti njegovog brata blizanca SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića. Na jednom portalu ravnatelj Stazić poručio je da 'Mikulić nije za svijet rada', ja bih mu uzvratila da Mikulić nije za svijet kriminala!", ističe Balenović.

"Gotovo u pravilu DORH godinama razvlači neke kaznen prijave i time ostavlja dovoljno vremena da se kriminalci obračunaju sa poštenim djelatnicima. Na koncu ako i utvrde odgovornost za počinjeni kriminal sklapaju se pokajničke nagodbe, uz tek minimalne uvjetne kazne ili puštaju da sve ode u zastaru. Za to vrijeme poštenom „zviždaču“ egzistencija je potpuno ugrožena i trebaju godine suđenja, da bi se vratio na posao. Sustav je nakaradno postavljen. On služi kriminalcima a ne poštenom narodu", rekla je Balenović.

"Nedavno je u Americi 'zviždaču' isplaćeno 107 milijuna dolara. Zviždaču u Hrvatskoj nije dovoljno niti 107 ročišta da bi u ovom sustavu dokazao pravdu i vratio se na posao. U Hrvatskoj očito pravda i poštenje još uvijek nisu na cijeni. Do kada? Trebamo li doista propasti, da bi to shvatili!", pita se Vesna Balenović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.