Bandićeva pročelnica tvrdi: Natječaj za kupnju automobila nije namješten

Foto: Hina

"TEHNIČKE specifikacije predmeta nabave određene su na način da ne sužavaju mogućnost zadovoljenja uvjeta potencijalnih ponuditelja", poručila je putem Narodnih novina Anica Tavra, pročelnica Ureda za javnu nabavu Grada Zagreba.

Kako Bandić već zna koji se auto kupuje?

Podsjećamo, Grad Zagreb je prije nekoliko tjedana raspisao dva javna natječaja za nabavku novih službenih automobila. Prvi natječaj težak je 700 tisuća kuna, a drugi čak osam milijuna kuna. Bez PDV-a, naravno. Ukupno se nabavlja 31 automobil, a Milan Bandić poručio je da će se na ovaj način ostvariti ušteda od 20 posto.


Odmah se u javnosti počelo špekulirati da je natječaj naštelan tako da se favoriziraju modeli jednog proizvođača automobila. Takvim sumnjama u prilog ide i izjava samog Bandića, kojem je izletjelo da se nabavlja "jedna Mazda". Bandić, dakle, unaprijed zna rezultate natječaja.

Neće mijenjati natječaj

"Uvidom u predmetnu dokumentaciju za nadmetanje, a posebice uvidom u svaku pojedinačnu tehničku specifikaciju predmetne nabave, može se zaključiti da je pojedina tehnička specifikacija napisana na način da favorizira jedan model jednog proizvođača vozila po pojedinoj tehničkoj specifikaciji, odnosno da onemogućuje ravno pravno tržišno natjecanje ostalim proizvođačima, a što je u suprotnosti s osnovnim načelima javne nabave", stoji u primjedbi koju je Gradu Zagrebu uputio jedan potencijalni sudionik natječaja.

Zatraženo je zbog toga da se uvjeti natječaja izmijene, kako bi na njemu svi mogli ravnopravno sudjelovati. Iz gradskog Ureda za javnu nabavu to, međutim, nemaju namjeru napraviti. Pročelnica Tavra, naime, smatra kako je natječaj već sada tako napisan da "u potpunosti omogućuje ravnopravno tržišno natjecanje svim zainteresiranim gospodarskim subjektima odnosno ponuditeljima, a sve u skladu s osnovnim načelima javne nabave iz članka 3. Zakona o javnoj nabavi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.