Beogradska Politika ima novog vlasnika: WAZ prodao dionice misterioznoj firmi iz Moskve



BEOGRADSKI dnevni list Politika ima novog vlasnika; njemački WAZ je svoj udjel, koji iznosi 50 posto, prodao firmi East Media Group iz Moskve. Vijest o prodaji Politike obznanila je Srpska napredna stranka (SNS), koja smatra da se radi o prvorazrednom skandalu.

Vladajući SNS tvrdi da je prodaja 50 posto udjela u Politici obavljena preko noći i netransparentno, prenosi agencija Beta. Također, optužili su Demokratsku stranku Borisa Tadića da stoji iza WAZ-ove odluke o prodaji dionica. Tvrde da je DS ovime ozbiljno narušio medijske slobode u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije (UNS) od nadležnih je organa zatražilo da izvijeste javnost o okolnostima transakcije koju nazivaju skandaloznom. UNS tvrdi da je za moskovskom firmom East Media povezan Miroslav Bogićević, jedan od poznatijih financijera DS-a.

East Media Group iz Moskve osnovana je 29. siječnja ove godine. Vlasnik firme je izvjesni Uroš Stefanović, koji je od danas i vlasnik 50 posto udjela u Politici. Vlasnik preostalih 50 posto dionica Politike je "Politika - Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku djelatnost".

WAZ je već ranije najavljivao prodaju dionica Politike. U travnju ove godine svoj udio u Politici nudili su državi za 4,7 milijuna eura i preuzimanje određenih obveza, ne precizirajući kojih. WAZ se već ranije povukao iz Makedonije i Bugarske, a u Hrvatskoj je i dalje prisutan kao suvlasnik EPH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.