Biskupi sutra pred novinarima: I Crkva protiv Zakona koji će omogućiti rasprodaju Hrvatske

Foto:  Goran Mehkek (Cropix)

KOMISIJA Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" održat će konferenciju za novinare "povodom odluke Vlade Republike Hrvatske da se šume i vode izdvoje iz javnih dobara Republike Hrvatske". Konferencija je najavljena za sutra, a sudjelovat će predsjednik Komisije biskup Vlado Košić, tajnik Komisije dr. Gordan Črpić i član Komisije Neven Šimac.
 
Riječ je sasvim sigurno o otvaranju novog fronta sukoba s Vladom Zorana Milanovića i to nakon ubitačne razmjene mišljenja o hrvatskom perifernom problemu Zdravstvenog odgoja. 
 

 
Konferencije za tisak ovog crkvenog tijela nisu česta pojava, a "Iustitia" obično svoju komunikaciju s medijima ograničava s objavom svojih zaključaka. Stoga će biti posebno zanimljivo o čemu će zapravo sutra govoriti najviši crkveni poglavari.  
 
Prije pola godine Iustitia et pax održavala je konferenciju za novinare s gotovo istom temom kao što je ova sutrašnja. Tada se govorilo o "promicanju javnog interesa i zaštiti javnih dobara".Tada je sisački biskup dr. Vlado Košić kazao je da je Crkva zabrinuta u ovom trenutku za razvoj hrvatskoga društva u kojem javno dobro nije na prvom mjestu. 
 
"Hrvatska prirodna dobra danas su ugrožena, kako zbog nemara vlasti, tako i zbog neoliberalnih pritisaka u pravcu njihova trošenja, uništavanja i prisvajanja. Ona su, uz 'prirodne monopole', javna poduzeća i javne medije nažalost ono jedino što još ostaje u javnom vlasništvu i što je kakvo-takvo jamstvo za održivi razvoj Hrvatske, jer prostor i šume, vode i mora, zemlja i hrana, blagoslov su ove zemlje i njezina jedina snaga pred izazovima budućnosti", stajalo je objavi hrvatskih biskupa prije pola godine. 

Nije obrana javnog interesa nego profit
 
Također bitno je naglasiti kako su biskupi objavili izjavu o gospodarenju vodama još 2009. godine, da bi dvije godine kasnije izrazili zabrinutost zbog Zakona o vodama. 
 
"Predložene izmjene jer otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga. Naime, napominje se da je cilj trgovačkog društva profit, a ne obrana javnog interes, pa bi tako korisnici usluga, a to su svi hrvatski građani neminovno plaćali više nego sada, jer će trebati pokriti porez za usluge posredstvom trgovačkog društva", stajalo je u objavi hrvatskih biskupa iz 2011. godine. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.