Bivši direktor Hypo banke i njegov pomoćnik krali novac kroz projekt u Vodnjanu

Foto: Hypo banka

BIVŠI direktor Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer i njegov pomoćnik Günter Striedinger osobno su se okoristili prilikom davanja zajmova za kupnju i poslovanja nekretninama u Hrvatskoj. Zaključak je to izvješća specijalnih istražitelja koji su se bavili istragom spornih transakcija Hypo Alpe Adria banke, javlja Dnevnik.si.

Kulterer i Striedinger već su osuđeni na šest i pol, odnosno na četiri godine zatvora zbog pronevjere i krivotvorenja bilanci Hypo banke.

U izvješću specijalnih istražitelja po prvi je put javno navedena sumnja da su Kulterer i Striedinger na spornim transakcijama "zaradili" 4,6 milijuna eura. Austrijski Radio 01 i tjednik Novosti u posjedu su izvješća koje se uglavnom odnosi na dva projekta s nekretninama u Hrvatskoj, a za koje je hrvatska Hypo Alpe-Adria-Banka odobrila milijune eura kredita.

Odvjetnički ured Astner & Partner još je prije četiri godine podnio kaznenu prijavu protiv bivših šefova banke zbog projekata AB Maris i Darije. Istraga je pokrenuta nakon kaznene prijave, a nakon četiri godine tu su i rezultati.

Turističko naselje nije se počelo graditi

Kulterer i Striedinger negirali su da su bili sudionici projekta za koje je banka odobrila zajam od 68 milijuna eura, a planirano turističko naselje još se nije počelo graditi.

Kriminolozi su otkrili da su u Sparkasse Bludenz u skijalištu Lech am Arlberg sef anonimno zakupili Kulterer, Striedinger i savjetnik hrvatskog Hypo Alpa Adria-Banka Milan N. Osoblje banke obaviješteno je da je sef otvoreno isključivo u svrhu zadržavanja dionica u tvrtki IEK Immobilien Entwicklung AG., koja je neizravno većinski vlasnik AB Marisa i Darije.

Tvrtke AB Maris Tours d.o.o. i Darija d.o.o. kupile su još 2000. godine od Vodnjana dva velika zemljišta uz more. Taj posao su vodili posrednici Nevia M. i Milan N. Austrijski mediji pišu kako je Milan N. bio vozač Nevia M. te da mu je po potrebi potpisivao neke dokumente.

Prema prijavi specijalni istražitelja Kulterer je osobno bio zainteresiran za projekte, a ne samo preko posredničkih tvrtki. Švicarska Schroder banka mu je, prema tim tvrdnjama, odobrila milijun švicarskih franaka kredita za financiranje projekta tvrtke Darija, piše Dnevnik.si.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.