Bivši radnici Adriachema traže sastanak u Vladi: "Linić je išao u Dubai, a mi idemo u grobnu dubinu jer smo gladni!"

Foto: Duje Klarić/Cropix

BIVŠI radnici, a sadašnji vjerovnici tvrtke Adriachema prosvjedovali su ispred ugašene tvornice. Nezadovoljni su procesom stečaja i traže smjenu stečajnog upravitelja. Traže dogovor s Vladom o poštenijoj raspodjeli sredstava stečajne prodaje. Ne odrekne li se Vlada svog založnog prava koje ima na tvrku, radnicima ostaje isplata od samo 27 posto, što je na 300 radnika koji zadnjih 13 godina traže svoja primanja, minimalno ili ništa.

"Potraživanja koja ima država nastala su iz osnova onih minimalaca koja su vam u proteklih 15-ak godina isplaćivali. Nemoralno je i krajnje licemjerno da se to sada tereti kao dug prema državi i država će uzeti te milijune. Ovu državu i ovaj proračun ti milijuni neće spasiti, a vama to doslovno znači život. I na koncu, pravedno je", rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

U ime radnika, Vladi se obratio bivši radnik Jozo Stipanović.

"Linić je išao u Dubai, a mi idemo u grobnu dubinu jer smo gladni. Pa gospodine Liniću i Milanoviću, navodno nikoga ne primate, ma molimo vas primite bar predstavnike radnike Adriachema. Nemamo za autobuse. Tražit ćemo sponzore da dršćemo po Zagrebu. Vidi se i danas, naši su ljudi fini. Dokle će ovo trajati, traje predugo. Molimo i morat ćemo prisiliti i gospodina Linića i Vrdoljaka, izgleda da je drukčiji od Čačića", kazao je Stipanović.

Jedini ozbiljni kupci koje je država odbila i nije bila zainteresirana za njihovu kupnju bili su kaštelanski poduzetnici. Grad Kaštela odrekao se svog potraživanja na ime komunalnih doprinosa i dao je podršku kaštelanskim poduzetnicima.

Radnici ne vide svjetlo na kraju tunela

"Nema mogućnosti ako se država ne odrekne, a ona neće, kad nije dosad. Ne vjerujem niti da će i odsad. Ostat će nam ništa. Kad je netko dužan državi, ona pošalje ovrhu, možemo li mi ovdje poslati ovrhu? Netko to sve odugovlači da bi se smanjila vrijednost firme, da bi se dobila što jeftinija i da bi nam što manje dali", ističu radnici.

Nakon četiri pokušaja prodaje Adriachema, njegova je početna vrijednost, od 136 milijuna kuna, pala na 56 milijuna kuna. Svako sljedeće ročište umanjuje mu vrijednost za 20 posto. Radnici potražuju 70 milijuna, pa i ako se imovina proda u petom stečajnom krugu, radnici se očito neće moći naplatiti.

Sljedeće stečajno ročište održat će se 12. ožujka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.