Bivšim pripadnicima JNA ukupno 12 godina zatvora za zločine nad Hrvatima u logoru Morinj

Ilustracija: Arhiva

PODGORIČKI Viši sud osudio je na ponovnom suđenju Ivu Menzalina, Špiru Lučića, Boru Gligića i Ivu Gojnića na ukupno 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i nečovječnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima u logoru Morinj 1992. godine.

Ivo Menzalin osuđen je na četiri godine zatvora, Boro Gligić i Špiro Lučić dobili su po tri, a Ivo Gojnić dvije godine robije. Presudu je u ponovljenom postupku izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Milenka Žižić. Odvjetnici optuženih najavili su žalbu na presudu. Ovo je treće suđenje za zločin u Morinju. Ako žalbeni sud treći put prihvati žalbu obrane, donijet će konačnu presudu.

Prošlogodišnja presuda bila je identična, ali je Prizivni sud  ukinuo presudu četvorici optuženih, dok je potvrdio odluku kojom su Mlađan Govedarica i Zlatko Tarle oslobođeni krivnje.

U završnim riječima specijalna tužiteljica Lidija Vukčević ocijenila je da je nesumnjivo  dokazano da  su optuženi počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret. Obrana okrivljenih bila je kategorična da krivnja nije dokazana.

U logoru Morinj, koji je formirala bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA), od listopada 1991. do kolovoza 1992. bilo je zatvoreno i zlostavljano, kako je utvrđeno, više od 160 Hrvata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.