Bjegunac vraćen u Sloveniju: Francuska izručila bivšeg direktora Luke Koper Roberta Časara

Screenshot: YouTube

FRANCUSKA je u srijedu Sloveniji izručila bivšeg direktora Luke Koper Roberta Časara, koji je u toj zemlji osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora zbog gospodarskog kriminala i korupcije, a zadnjih je godinu dana bio u bijegu.

Časar je u domovinu prebačen redovitom zrakoplovnom linijom Pariz-Ljubljana, a nakon slijetanja na aerodromu Brnik pravosudni policajci odveli su ga u zatvor Dob, gdje će odslužiti kaznu.

Časar se na izdržavanje kazne morao prijaviti 14. ožujka prošle godine, ali je iz Slovenije pobjegao u inozemstvo, gdje mu se kasnije pridružila obitelj. Uz pomoć Interpola lociran je prije mjesec dana u Dominikanskoj Republici, odakle je dobio izgon te je zrakoplovom početkom ovog mjeseca prebačen u Francusku. Zbog loših uvjeta u francuskom zatvoru, na koje se tužio, Časar se nije opirao bržem ekstradicijskom postupku.

Pravomoćno osuđen zbog korupcije

Bivši direktor Luke Koper pravomoćno je osuđen na visoku zatvorsku kaznu zbog poslovnih malverzacija u poslovanju poduzeća koje je vodio na nekretninskom tržištu te zbog korupcije, a protiv njega je otvoreno još nekoliko kaznenih postupaka. Uz ostalo, prema zakonu morat će podmiriti troškove koje je država imala vezano za potragu za njim i postupak izručenja u domovinu.


Istražujući Časarov bijeg, slovenska policija došla je do saznanja da je on iz Slovenije najprije otišao u Rusiju, a odatle u Panamu, te se na kraju skrasio u Dominikanskoj Republici, gdje je imao registrirano i svoje poduzeće.

Osim slovenskom putovnicom, po tvrdnjama slovenske policije, Časar se u inozemstvu koristi i hrvatskim dokumentima, jer je prije nekoliko godina stekao i hrvatsko državljanstvo.

Časar je bio član sada oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), čelnika Janeza Janše, na čijoj je listi 2008. godine kandidirao i za zastupničko mjesto u parlamentu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.