Bohaček oprao Bozanića zbog optužbe da su banke lihvari: "Trebalo bi paziti koje se riječi koriste"

Foto: Hina

"TREBALO bi se paziti koje se riječi koriste. Takvi izrazi se koriste za ilegalne aktivnosti, a banke su najreguliranija industrija, imaju svog regulatora i niz zakona koji reguliraju njihovo poslovanje. Nadzor mora postojati, jer banke posuđuju tuđe novce. To su paušalne izjave koje dobro zvuče u jednom trenutku.", izjavio je Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka u Temi dana televizije N1 komentirajući kritike bankama koje je u svojoj Uskrsnoj poruci uputio kardinal Josip Bozanić.

Bozanić je u svojoj poruci naglasio kako su u posljednje vrijeme neke situacije s bankovnim kreditima tisuće hrvatskih građana gurnule u siromaštvo, a mnoge od njih i do egzistencijalnoga sloma.

"Teško se oteti dojmu da se ne radi o lihvi u pravom smislu te riječi jer se čini da su korist za jedne (za banke), a gubitci za druge (za hrvatske građane) u očitom nerazmjeru s protučinidbom. Nažalost, čini se da su već od početka u nas zakazali kontrolni mehanizmi koji trebaju štititi građane, dok su u nekim državama središnje banke na vrijeme spriječile slične procese na svom financijskom tržištu (na primjer u Austriji)", stoji u Bozanićevoj poruci.

Banke rade na konverziji kredita u eure

Bohaček se osvrnuo i na "prijetnje" ministra Lalovca, koji je izjavio da će država intervenirati ako banke ne predlože model konverzije kredita u švicarskim francima.

"Trajno rješenje je konverzija u eure, konverzija u kune je nemoguća, to je guverner jasno rekao. Međutim, postoji puno pitanje - kome, zašto, koliko i kako se dijeli trošak? To je predloženo kao model pet, za koji je guverner prihvatio kao najpovoljniji.

Vlada može uvijek intervenirati, to je učinila u siječnju i to na pogrešan način. Vlada može predložiti model, o svemu se može razgovarati s Vladom, a banke će o svakom prijedlogu razgovarati Bilo kakvo rješenje konverzije bi moralo biti bazirano na onima koji su uzeli kredit za nekretninu u kojoj žive.

Radimo na tom modelu i predložit ćemo ga državi. Vrlo skoro ćemo državi predložiti kako da se to riješi. Diferencirat ćemo one koji su u stvarnim problemima, odnosno one koji imaju jednu nekretninu i one koji imaju po četiri nekretnine. Ako svima pustimo 5 posto, onima kojima stvarno treba 5 posto neće ništa značiti", smatra Bohaček.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.