Brat Kerumovog zamjenika optužen za 12 kaznenih djela zloporabe i mito od 200 kuna!

Foto: Vojko Bašić / Cropix

USKOK je podignuo optužnicu protiv prometnog policajca Drage Šundova, brata Kerumovog zamjenika Jure Šundova i šefa Upravnog vijeća Javne ustanove Športski objekti koja se nalazi u vlasništvu Grada Splita. 

USKOK zlokobno poredao 12 u stjecaju, umjesto jednog produljenog kaznenog djela

Optužnica protiv Drage zvuči krajnje zlokobno. Na teret mu stavljaju čak 12 kaznenih djela zloporabe položaja i ovlast! Ne zna se zašto je tako. U naravi se radi o jednom produljenom kaznenom djelu.

Dugogodišnjem prijatelju Željku Piscu, vlasniku autoprijevozničkog obrta Pisac Commerce, optuženom za poticanje na zloporabu, dojavljivao je gdje su pozicionirane kontrole HAC-a. Ovaj mu je za protuuslugu trebao obaviti prijevoz nekakvog kamenja u protuvrijednosti od 200 kuna, što je USKOK kategorizirao kaznenim djelom davanja, odnosno, primanja mita. 

Akcija spriječila realizaciju mita od 200 kuna!

Posao, inače, nije realiziran, jer ga je prekinula USKOK-ova akcija, o kojoj je Index već pisao prije godinu dana. 

Optužnica je ovaj tjedan postala pravomoćna pa Šundova i Pisca očekuje suđenje na Županijskom sudu u Splitu.

Obrana je u prigovoru pokušala istaknuti čitav niz nedostataka formalno-pravne naravi, no optužno vijeće nije se time bavilo.

MUP ga oslobodio

Darko Stanić, branitelj Drage Šundova, pozvao se na praksu Europskog suda za ljudska prava te citirao slučaj Maresti. Drži da se njegovom branjeniku ne bi sada moglo suditi na Županijskom sudu u kaznenom postupku, kada je već gonjen na Disciplinskom sudu MUP-a. U tom postupku je, inače, Šundov oslobođen, pošto se nisu mogle koristiti tajne mjere nadzora, tj. snimci razgovora između optuženika. Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske uložio je žalbu. Šundov je suspendiran i prima manju plaću, ali samo u policiji. Što se tiče Ustanove i Upravnog vijeća tu sve ostaje po starom.  

Jure Šundov: "Nisu ni Čačića dirali do presude, Drago ostaje u Upravnom vijeću"

Jure Šundov, Kerumov zamjenik i Dragin brat, Indexu je potvrdio da je upoznat sa slučajem i da ga Grad Split neće ga ukloniti iz Upravnog vijeća zbog pravomoćne optužnice za zloporabu i primanje mita, što formalno pravno predstavlja početak kaznenog postupka.

"Pa zašto bi. Ni predsjednik Vlade nije dirao Čačića dok mu nije bilo presuđeno. Pa i Gotovina je bio osuđen na 28 godina zatvora, a danas je slobodan. Dok nije osuđen, nema razloga da Grad Split bilo što poduzima po tom pitanju", izjavio je Jure Šundov za Index.

Klasificirani i neklasificirani podaci

Dragu Šundova, nažalost, nismo uspjeli čuti, ali koliko smo doznali, on cijeli postupak drži namještaljkom njegovih oponenata iz Športskih objekata. Kao, navodno se nisu mirili s njegovom željom da uspostavi red u ustanovi.

USKOK između ostalog navodi da je Šundov odavao klasificirane podatke, no obrana je upozorila da se ne radi o takvim podacima, jer nemaju oznaku tajnosti te su dostupni službi HAC-a, čak i prije nego policiji koja s njima odlazi u kontrole prijevoznika.

I gradskim vijećnicima bilo čudno da policajac sjeda na čelo Upravnog vijeća

Kako znamo da je službenicima MUP-a zabranjeno raditi nešto van svog posla, angažman Drage Šundova u Upravnom vijeću Ustanove Športski objekti trebao je odobriti ravnatelj policije, odnosno, ministar. U doba Draginog postavljanja prije tri godine tu je dužnost obnašao današnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Pitanje Draginog angažmana postavilo se čak i na Gradskom vijeću pošto je svakako krajnje neuobičajeno da jedan službenik MUP-a sjeda na čelu gradske firme koja se bavi održavanjem športskih objekata.

Šundov utjerivao red, a u Športske objekte natrpali odabrane Kerumove kadrove bez natječaja

Športski objekti doživjeli su za upravljanja Drage Šundova sličnu sudbinu kao i ostatak gradskih tvrtki i gradske uprave. U Kerumovom mandatu natrpani su podobni kadrovi, ljudi su se zapošljavali mahom bez natječaja. Izvor iz Ustanove navodi kako je od dolaska Keruma na vlast zaposleno 20 ljudi, a kako nova sistematizacija predviđa 109 radnih mjesta, strahuje se da to nije konačan broj te da će se u ovih posljednjih nekoliko mjeseci Kerumove vlasti natrpati još odabranika. Takvo povećanje broja zaposlenih u Ustanovi je zaista alarmantno, jer Športski objekti više ne brinu o Poljudskom stadionu, čije je upravljanje prepušteno Hajduku.

Karamarko dao dozvolu krivom policajcu?

I Index je nekoliko puta postavio pitanje MUP-u o angažmanu Drage Šundova van sustava, pa nam je uvijek isto odgovoreno. Odobrio ministar. Tomislav Karamarko. Ne zna se zašto baš Šundova. Pretpostavlja se da je to zbog toga što je posljednje tri i pol godine HDZ proveo u velikoj ljubavi s Kerumovim HGS-om i dijeljenjem kolača u Županiji, ali i u Gradu - ispod stola. Malo da Kerum, pa mu malo HDZ-ovci uzvrate. Vjerojatno je dio tog poklon paketa bila i Karamarkova dopusnica za Dragu Šundova. Tko je tad mogao pretpostaviti da će se za koju godinu sve ovako loše završiti... 

Sad valja vidjeti kako će Šundov proći na sudu. Sin Bajićevog zamjenika Drage Novosela, također prometni policajac, izvukao se u nagodbi sa USKOK-om uvjetnom kaznom. Istina, radilo se samo o mitu, ali od 300 kuna! Dakle, čak stotinu kuna više nego što je trebao doći prijevoz Draginih "matuna"...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.