Bundesbank: Tko plaća račune, mora imati i pravo na kontrolu!

NAKON što je Europska komisija pojačala politički pritisak i najavila ubrzavanje procesa formiranja bankarske unije na razini Europske unije, nije trebalo dugo čekati na odgovor iz Njemačke, koja želi da se promjene u EU-u odvijaju isključivo u ritmu koji njoj odgovara.

"Europska bankovna unija može biti od koristi samo ako bude imala odgovarajući oslonac u fiskalnoj uniji, koja bi bila ovlaštena zaustaviti kršenje proračunskih propisa u pojedinim državama", priopćili su iz Bundesbanka.

Za Njemačku, naravno, najveći problem predstavlja činjenica da se bankovnom unijom neće riješiti neki osnovni problemi, pa ostaje strah da će opet Njemačka svojim novcem morati izvlačiti posrnule ekonomije periferije.

"U bankovnoj uniji kriza u bankovnom sustavu jedne zemlje možda će zahtijevati da se za njeno rješavanje koristi novac poreznih obveznika drugih zemalja", kazala je viceguvernerka Bundesbanke Sabine Lautenschlaeger. "Tko plaća račun, mora imati pravo i na kontrolu, poglavito kada se radi o golemim iznosima kojima svjedočimo u bankovnim krizama", dodala je.

Za Bundesbank problem predstavlja i činjenica da, u ovakvoj konstrukciji Europske komisije, ni bankovna ni fiskalna unija nisu potpuno definirane, odnosno ne zna se što se pod tim točno misli. "Bankovna unija bit će od koristi ako bude uključivala viši stupanj integracije mehanizama za superviziju banaka odnosno veći skup instrumenata kojima bi se provodilo gašenje banaka u pojedinim članicama i spriječila navala na banke", zaključila je viceguvernerka Bundesbanka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.