"Čačić je iznio niz netočnih podataka i notornih laži i na taj način grubo oblatio RIZ i radnike RIZ-a"

ČLAN Uprave RIZ-Odašiljača Milić Bijelić oštro je reagirao na izjave potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića koji je u utorak, 24. srpnja, prilikom prosvjeda radnika RIZ-a na Markovom trgu, poručio kako neće primiti radnike RIZ-a jer za to nema potrebe. "S njima se već razgovaralo. Oni su dionice dobili `93 pa su ih odlučili prodati", rekao je tad Čačić. "Iznio je niz netočnih podataka i notornih laži i na taj način grubo oblatio RIZ i radnike RIZ-a", odgovorio je Bijelić. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:
Demantij izjava Radimira Čačića

 
"Dana 24. srpnja održan je prosvjedni miting radnika RIZ-a na Trgu sv. Marka nakon punih sedam godina zabrane okupljanja radnika na tome povijesnom mjestu. Radnici RIZ-a zahtijevali su brzu privatizaciju portfelja dionica koji u ime države drži Audio i to putem radničkog dioničarstva i sprječavanje imenovanja Uprave i Nadzornog odbora po političkoj podobnosti.

Prvi potpredsjednik Vlade RH nije želio primiti delegaciju radnika RIZ-a već je pozvao u prostorije Vlade prisutne novinare kojima je o RIZ-u iznio niz netočnih podataka i notornih laži i na taj način grubo oblatio RIZ i radnike RIZ-a. Želimo kao radnici RIZ-a duboko vjerovati da je ovo učinio na bazi njemu podvaljenih lažnih informacija, a ne u zloj namjeri. Ako bi ovo zadnje bilo na stvari, onda za radnike RIZ-a, za radnike svih tvrtki kojima je još uvijek država na bilo koji način vlasnik, nema sretne sudbine. Nema je ni za građane Hrvatske.

Želimo ukratko još jednom iznijeti osnovne činjenice iako smo to učinili bezbroj puta:

  • Pretvorba tadašnjeg društvenog poduzeća RIZ-Tvornice odašiljača bila je 1993. godine i provedena je sa 36 posto dostupnog temeljnog kapitala jer je 64 posto najkvalitetnijeg kapitala deviznog novca bilo blokirano.
  • Od 36 posto dostupnog kapitala izraženog u dionicama radnici RIZ-a su imali upisati i otkupiti 50 posto, a odabrani menadžeri 50 posto.
  • Uz radnike same tvornice odašiljača pravo upisa tih 18 posto dionica imali su i drugi radnici RIZ-a iz tvornica koje su išle u stečaj, tako da nije bilo dovoljno dionica i paket radničkih dionica je bio smanjen.
  • Istina je da su radnici iz tih drugih tvornica RIZ-a radi gole egzistencije prodavali dionice na tada neuređenom tržištu.
  • Radnici RIZ-a su samo sporadično tada prodavali dionice.
  • Tvrdnja da su radnici RIZ-a kupili 1993. godine, pa prodali dionice ljudima koji su preuzeli vlasništvo nad RIZ-om naprosto nije točna i grubo je omalovažavanje dostojanstva radnika.
  • Kad je bivši direktor i većinski vlasnik g. Darko Cvjetko 2003. godine objavio familijarno preuzimanje tvrtke većina radnika mu je odbila prodati dionice.

Nije točna Vaša izjava da je Vlada RH RIZ dokapitalizirala 2008. godine sa 88 milijuna kuna i nije moguće da Vi ne razumijete termin dokapitalizacije koju poznaje ZTD-e od termina obnove pretvorbe koja nema uporišta u ZTD-u. Ovom prilikom ćemo još jednom ponoviti da se radilo o 17 milijuna dolara RIZ-ova novca davno zarađenih, još devedesetih godina prošlog stoljeća i novca koji je činio temeljni kapital tadašnjeg društvenog poduzeća.


Nakon punih 13 godina blokade tih 17 milijuna dolara je vraćeno na račun Ministarstva financija RH, točan datum je 29. svibnja 2003.godine i to na bazi suglasnosti tadašnje Uprave RIZ-a i date cesije radi bržeg povrata. Tadašnja Uprava RIZ-a je radnicima sve do 2006. godine uspjela zatajiti da je 64 posto temeljnog kapitala vraćeno u RH u namjeri da taj novac ukrade. Moramo Vas podsjetiti da je vraćeni novac sukladno tadašnjim deviznim propisima u roku dva dana morao biti prenesen RIZ-u. Isto tako da je na vlasti bila koalicijska Vlada u kojoj ste Vi i tada obnašali važnu ministarsku ulogu. Ni tada se nije poštivao u RH Zakon kao što se to i danas ne čini.

Bilo je potrebno deset prosvjednih mitinga radnika RIZ-a da se spriječi krađa toga novca i da se prisili tadašnji HFP-a da donese Rješenje o obnovi pretvorbe. Dana 4. listopada 2007. Vlada RH je na svojoj zatvorenoj sjednici donijela Odluku kojom je obvezala tadašnji HFP da donese odmah Rješenje o obnovi pretvorbe RIZ-a i da se u nastavku privatizacije odobri ESOP RIZ-u kao i u svim drugim slučajevima povrata otete imovine. Gospodine prvi potpredsjedniče Vlade RH, samo zahvaljujući radnicima koji su stajali pred Vama na Trgu sv. Marka nakon punih 20 godina novac koji su oni zaradili nije pokraden. Kako se može objasniti činjenica da je u gotovo istovjetnom slučaju radnicima Varteksa u isto vrijeme odobren ESOP a radnicima RIZ-a uskraćen.

Danas vlasnički portfelj RIZ-a izgleda u grubo ovako:

  • 64 posto Audio, tj. Vlada RH
  • 26 posto vanjski dioničari na osnovu dionica stečenih ukradenim novcem RIZ-a
  • 10 posto sadašnji i bivši radnici RIZ-a jer i nisu imali priliku steći veći portfelj.

Nažalost, do sada smo prema Audiu i Vladi nastupali tako da ne bi koga uvrijedili. Ovom prilikom Vam jasno želimo reći da Audio ili Vlada RH nezakonito drži portfelj dionica RIZ-a. Nezakonito, jer je bila obvezna provesti zaključak ranije Vlade, nezakonito jer je radnicima RIZ-a uskraćeno pravo da sudjeluju privatizaciji RIZ-a s 50 posto temeljnog kapitala, nezakonito jer u RH ne postoji Zakon o nacionalizaciji. Od jedne Vlade se ne očekuje da otme dionice Društva. U RIZ su u više navrata dolazili vanjski dioničari, Tukić i Ljubas predlagati da se privatizacija portfelja koji drži Audio riješi na način da se radnicima RIZ-a da 25 posto a da oni otkupe ili zamjene sa dionicima drugih tvrtki veći dio. Treba biti notorna budala pa ne vjerovati da su upravo vanjski dioničari sa svojim vezama kod korumpiranih pojedinaca u Audiu i Vladi spriječili davanje dionica radnicima RIZ-a.


To se mora uz sav respekt tretirati kao kriminalna radnja. Ne može bilo koja Vlada koristiti okolnost da nema dostatne zakonske regulative pa radnici RIZ-a svoja prava neće moći ostvariti sudskim putem. Dakle, nije Vlada nikakav vlasnik RIZ-a niti hrvatski građani iza kojih se skriva. Kriminalna je radnja da Vlada svoje nezakonito vlasništvo nad RIZ-om koristi da bi imenovala nekompetentnu Upravu i i članove NO-a iza kojih su brojne afere. Doduše, to je ona teza, nitko nije od njih pravomoćno osuđen. Hrvatska je totalno opljačkana a malo tko je pravomoćno osuđen. Suluda je podvala javnosti što se članovima Uprave iz RIZ-a želi nakon što su imenovani prije nekoliko mjeseci pripisati gubitak od 40 milijuna kuna.

Radi se o gubicima iz ranijeg razdoblja koji su trebali biti isknjiženi, a nisu, jer nije nakon obnove pretvorbe provedeno usklađenje temeljnog kapitala i vrijednosti dionica. Taj fiktivni gubitak nema nikakva utjecaja na bonitet RIZ-a i tekuće poslovanje.

Nedavno smo slali svima bonitetne podatke za RIZ i samo ćemo ih ponoviti, SOL 2 koji pokazuje likvidnost je najviša ocjena, Bon plus koji pokazuje stabilnost i trend poslovanja je devetka a najviša ocjena je deset. RIZ sve svoje obveze uredno podmiruje. Nema dospjelih neplaćenih obveza prema državi. Plaća radnicima zadnju godinu dana nije ni dana kasnila. O čemu Vi to prvi potpredsjedniče pričate? Da Vam odgovorimo Vašim rječnikom, pričate niz bedastoća. Kod svih međunarodnih natječaja našim kupcima širom svijeta šalju se bilančni podaci i nitko od njih nije našao da je RIZ problematičan. Vi ste čak iznijeli nekakav nebulozni podatak o 132 milijuna kuna gubitaka. Kad bi to tako bilo ne bi RIZ-a odavno bilo. Ružna je insinuacija da RIZ eto i u prvom kvartalu ima gubitak. Imati će ga i na polugodištu i samo zato jer sav izvoz i većina isporuka brojila je u drugom polugodištu. U prvom polugodištu se proizvodilo, da bi se u drugom isporučivalo i naplaćivalo.

Želimo na kraju bez i najmanje rezerve reći da je Vaš istup s nizom netočnih činjenica skandalozan, da nanosi veliku štetu RIZ-u i Državi i do krajnjih granica sramoti Vladu RH. Sva dokumentacija RIZ-a o poslovanju zadnjih deset godina je dana Uskoku i MUP-u. Ništa se nije dogodilo i ako Vi, gospodine Čačić, imate neku bolju svoju policiju samo je pošaljite. Vi izgleda aludirate kad dođu Vaši podobni u Upravu i NO da će oni utvrđivati pravo stanje.

Za sve radnike RIZ-a je nedokučiva enigma zašto se Vi gospodine prvi potpredsjedniče Vlade RH uopće bavite jednom tako malom tvrtkom kao što je RIZ koji svoju koru kruha zarađuje izvozom. Sa divljenjem pratimo Vaše grandiozne projekte koji će donijeti napredak građanima RH. Nemojte gubiti vrijeme na RIZ. Jednostavno dajte dionice radnicima RIZ-a koje im odavno pripadaju. RIZ nikad u svojoj povijesti nije dobio kunu pomoći od države, budite uvjereni da je radnici RIZ-a nikad ne bi ni tražili.

Želimo Vam puno uspjeha u radu".

S poštovanjem,

Član Uprave RIZ-Odašiljači d.d.
Milić Bijelić
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.