Čačić odlazi iz Vlade: "Bačena je ljaga na ovu nespremnu, nepripremljenu i aljkavu Vladu!"



"NAPRAVIO je ono što je i rekao da će napraviti. Prema tome bilo je za očekivati da će podnijeti ostavku na dužnosti u Vladi", rekao je čelnik laburista Dragutin Lesar komentirajući vijest o promjenama u Vladi Zorana Milanovića. Znači li Čačićeva ostavka i novi smjer u Banskim dvorima Lesar kaže kako se to za sada ne može znati.

"Sve je na premijeru Milanoviću. Ne znamo tko će biti novi potpredsjednik ni ministar gospodarstva. Kada odluče puno toga će biti jasnije", rekao je Lesar.

Grubišić: Ljaga je već bačena

Zastupnik don Ivan Grubišić smatra kako je na ovo trebalo misliti i ranije. Sve je to, smatra Grubišić, nastavak ove politike Vlade koja na neke bitne stvari, zapravo ne misli. 

"Suosjećam se s Radimirom Čačićem, ali zbog ovoga je sada bačena ljaga na ovu hrvatsku Vladu. S ovakvom presudom jednog člana Vlade treba biti svjestan da se promijenila percepcija Hrvatske u Europi", kaže Grubišić dodajući kako su zaboravljajući na Čačićevo suđenje u Mađarskoj te eventualne posljedice dokazali svoju nepripremljenost, aljkavost i nespremnost boriti se za hrvatske interese.

"Ovo je pravi krah kadrovske politike u Vladi Zorana Milanovića", zaključio je Grubišić upitavši se kako je Čačić zapravo i mogao postati ministar.


Za Ivana Drmića iz HDSSB-a odlazak Čačića iz Vlade mora biti težak udarac za Milanovićev tim u Banskim dvorima.

Drmić: Uzdrmana Vlada ali još više HNS!

"Sigurno da ih je ovo uzdrmalo. Uz Slavka Linića, ministra financija, Čačić je bio gromobran ove Vlade koji je bio predvodnik rezova te na sebe primao najveći broj kritika. Bit će zanimljivo pratiti što će se sada događati", kaže Drmić dodajući kako mu je žao zbog ove situacije koja se, kako kaže, mogla dogoditi bilo kome koji sjeda za volan. Drmić je izrazio i sućut obitelji stradalih.

"Više od Vlade mora biti uzdrman HNS. Čačić mi se čini kao jedini autoritet koji je u stanju voditi tu stranku. Mislim da će oni puno više na svojoj koži osjetiti odlazak Čačića", zaključio je Drmić.  

Šiber: Nije se trebao niti dovesti u ovu situaciju

"Groblja širom svijeta su puna ljudi koji su mislili da će svijet bez njih propasti", kazao je za Index politički analitičar Ivan Šiber kada smo ga upitali je li Čačić nezamjenjiv. Profesor Šiber rekao nam je da mu je izuzetno žao Ratka čačića, no smatra kako je već prvog dana Čačić morao kuvertirati svoju političku karijeru do okončanja slučaja.


"Naravno da je neugodan odlazak Čačića, ali nitko nije nezamjenjiv, pa nije ni on. Ovdje imamo nekoliko problema, meni smeta ta moralna neosjetljivost naših političara na ono što čine. Ja osobno mislim, da je već prvog dana Čačić morao kuvertirati svoju političku karijeru do okončanja slučaja. Na taj način ne bi bio opterećenje za nikoga. Što će biti sada? Moglo bi doći do međuspbnog nadmudrivanja između SDP-a i HNS-a, jer će HNS smatrati da Čačićevo mjesto pripada njihovoj stranci, a SDP će možda to iskoristiti za pregrupiranje svog kadra. Činjenica je da tko god došao, neće mu biti lako! Moj savjet je da uzmu najboljeg čovjeka neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ja mislim da smo mi svi već toliko oguglali na samovolju naših političara da niti ovo neće ništa  posebno promijeniti. Užasno mi je žao Ratka", komentirao je profesor Šiber Čačićev odlazak.

Matušić: S Čačićem ili bez Čačića ova Vlada i dalje nas gura dublje u krizu

"Čim se dogodila ova teška tragedija, mi smo odmah reagirali i tražili povlačenje. To jest nesreća koja se svakome može dogoditi, ali je bilo za očekivati od jedne odgovorne osobe da se odmah nakon toga povuče. On to nije učinio, odnosno učinio je sada pod pritiskom pravomoćnosti presude", komentirao je za Index zastupnik HDZ-a Frano Matušić. Kako je naglasio istina je kako je Čačić bio jedan od glavnih aktera u Vladi, no za neku dublju analizu koliko odlazak Čačića znači za ovu Vladu  valjat će pričekati odluku o tome koga će Milanović postaviti ne njegovo mjesto.


"U svakom slučaju s Čačićem ili bez njega ova je Vlada do sada dokazala i pokazala kako nije u stanju izvući Hrvatsku iz krize. Štoviše zahvaljujući njihovom neradu našli smo se još dublje u gospodarskoj krizi", zaključio je na kraju Matušić.

Milanović je s Čačićem ušao u avanturu

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Bjelovaru je komentirao ostavku prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića...
 
"Prije svega sam ovdje sklon kritizirati premijera Milanovića koji je ušao u jednu političku avanturu sa gospodinom Čačićem, a znalo se koju hipoteku ima, znalo se da je u postupku i znalo se da će možda biti i osuđen. Prema tome mislim da to na neki način govori o ovoj Vladi. Ovo je njihov tko zna koji loš eksperiment koji propada i oni moraju reterirati", rekao je Karamarko, koji je kratko komentirao i eventualnu zamjenu u Čačićevom resoru.

" 'Ko god da dođe, nažalost trendovi su takvi da njima pomoći nema", ustvrdio je predsjednik HDZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.