Čad najavio konačni obračun s džihadistima: Boko Harem je obezglavljen, više nemaju vođe

Screenshot: YouTube/Euronews

IDRISS DEBY, predsjednik Čada, kazao je kako su veliki napori u svladavanju skupine Boko Haram konačno urodili plodom te kako je njihova vojska dekapitirala vođu te zloglasne terorističke grupe, piše AFP.

"Boko Haram je obezglavljen, ostali su bez vođe. Još je nekoliko manjih skupina raštrkano na istočnom dijelu Nigerije, na granici s Kamerunom. Mi držimo konce u rukama, zaustavit ćemo ih do kraja godine", rekao je Deby. Siguran je da zloglasni Abubakar Shekau više nije vođa Boko Harama, ali i da su pokrenuti otvoreni razgovori i pregovaranja sa skupinom.

O ubojstvu vođe Boko Harama pisalo se i ranije, no sam Abubakar svojim pojavljivanjem u videima opovrgnuo je informacije o svojoj smrti. Rekao je također kako su njegovi militanti u osvojenim gradovima nametnuli striktne islamske zakone. Predsjednik Chada Deby sada tvrdi da je on konačno zaustavljen.

"Rat će trajati još jako kratko. Bit će nam potrebna pomoć regionalne vojske, no do kraja godine na ovom prostoru više neće biti nikakvih terorista ni džihadista. U pregovore je uključen Mahamat Daoud, tako se naziva nasljednik Abubakara Shekaua, dosadašnjeg vođe Boko Harama, koji želi pregovarati. No da se mene pita, ne bi preporučio nikakvo pregovaranje s teroristima. Njihove namjere nikada nisu iskrene", rekao je Deby.

S Boko Haramom su se naumile obračunati i Benin, Kamerun, Čad, Niger i Nigerija čije su se vojne snage ujedinile u borbi protiv zloglasne terorističke skupine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.