Čad poveo koaliciju protiv terorista Boko Harama: 400 vojnih vozila i helikoptera ušlo u Kamerun

Foto: FAH

ČETRISTO čadskih vojnih vozila i borbenih helikoptera ušlo je u subotu u Kamerun gdje će se pridružiti borbi protiv nigerijske islamističke skupine Boko Haram, protiv koje je predsjednik Čada Idriss Deby zatražio uspostavu koaliciju država središnje Afrike.

Tisuće stanovnika Kameruna je pozdravljalo konvoj i izražavalo podršku vojnicima. Konvoj se kreće prema Maltamu, 80 km južno od grada Kuseri.

U petak su najmanje dva vojna konvoja krenula iz glavnog grada Čada prema jugu. Čad je rasporedio u gradu Maroua nekoliko helikoptera MI-24 sovjetske proizvodnje, prema jednom vojnom izvoru Čada.

Deby pozvao na borbu protiv rastuće opasnosti

Predsjednik Čada je pozvao zemlje regije na osnivanje velike koalicije za borbu protiv sve opasnije skupine Boko Haram koja je u siječnju na sjeveroistoku pokrenula veliku ofenzivu i izvela više upada na područje Kameruna.

Čad sudjeluje u regionalnima snagama osnovanim za borbu protiv Boko Harama, koja je bila bazirana u Bagi u Nigeriji, ali Čad i Niger su povukli svoje vojnike prije napada Boko Harama 3. siječnja.

Nigerija podržava slanje vojnika iz Čada u te multinacionalne snage, ali zahtijeva da se svaka podrška uskladi s njihovim operacijama pošto se odvija na teritoriju Nigerije, rekao je glasnogovornik nigerijske vojske.

Zerrougui: Potreban regionalni odgovor

Francuski predsjednik Francois Hollande i američki državni tajnik John Kerry su ovog tjedna upozorili na "zločine protiv čovječnosti" koje je počinio Boko Haram, dok je zamjenica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Liela Zerrougui u petak pozvala na regionalni odgovor.

Predsjednik Gane John Dramani Mahama koji predsjeda Gospodarskom zajednicom zemalja zapadne Afrike (CEDEAO) je izjavio u petak da se nada postizanju plana specifičnog djelovanja u rješavanju problema terorizma na kontinentu.

Prema podacima Amnesty International, napad u Bagi je najveći i najrazorniji koji je Boko Haram izveo od početka pobune 2009. U toj pobuni je ubijeno više od 13.000 ljudi i 1,5 milijun je raseljeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.