Čelnici preko 100 zemalja u Parizu o Siriji: Sankcije ako vlast ne preuzme prijelazna vlada

PREDSTAVNICI više od 100 zemalja u Parizu održavaju sastanak kako bi ponovno pokušali donijeti zajedničku odluku o prekidu nasilja u Siriji.

Očekuje se da će SAD i njezini zapadni saveznici na sastanku poticati zemlje Perzijskoga zaljeva da naprave veći pritisak i uvedu sankcije Siriji. Međutim, sastanku ne prisustvuju najveći saveznici režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Rusija i Kina.

Francuski je predsjednik Francois Hollande na otvaranju rekao da je zaustavljanje sukoba "ljudski i politički neophodno".

UN-ovi diplomati rade na dokumentu koji bi trebao pozvati na restrikcije trgovinskih aktivnosti ako se Asad ne bude pridržavao mirovnoga plana i nacrta za prijenos vlasti prijelaznoj vladi koji je predložio predstavnik UN-a i Arapske lige Kofi Annan.

Može staviti veto na odabir bilo kojeg kandidata za prijelaznu vladu

Annan je prošloga vikenda na sastanku u Ženevi iznio u javnost plan prema kojemu bi prijelazna vlada omogućila sirijskom narodu da živi "slobodno i demokratski". Zapadne zemlje složne su oko toga da Asad ne bi trebao imati nikakvu ulogu u budućnosti Sirije, ali prijelazni plan omogućuje mu podnošenje veta na odabir bilo kojeg kandidata za prijelaznu vlast.

Aktivisti tvrde da je od početka nasilja u Siriji poginulo oko 15.800 ljudi. Ta se informacija ne može provjeriti jer je stranim novinarima zabranjen ili vrlo ograničen pristup u toj zemlji. Informacije o sukobima uglavnom dolaze od strane aktivista i opozicije, dok Asadova vlast tvrdi da su brojke napuhane te optužuje zapadne snage za podupiranje pobunjenika s ciljem svrgavanja predsjednika s vlasti.

Podsjećamo, jučer je visokopozicionirani vojni dužnosnik, brigadni general Manaf Tlas, prebjegao u Tursku. Provladina internetska stranica Syriasteps napisala da je da je Tlas pobjegao, ali i da to "nije značajno". Radi se o najviše rangiranom dužnosniku koji je napustio Siriju od početka ustanka prije 16 mjeseci, javlja BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.