Četiri godine nakon pokretanja istrage: Suđenje za aferu "Bankomat" počinje 17. siječnja

Foto: Seebiz

ČETIRI godine nakon pokretanja istrage napokon je poznato kada će početi suđenje za aferu "Bankomat". Suđenje će na Županijskom sudu u Zagrebu početi 17. siječnja iduće godine, odlučila je tako sutkinje Jasna Galešić na pripremnom ročištu.

Istraga protiv bivšeg šefa te državne banke Josipa Protege i ostalih suoptuženika pokrenuta je krajem 2009., a optužnica je potvrđena u veljači ove godine nakon što ju je Optužno vijeće zagrebačkog suca Ivana Turudića prethodno u dva navrata, u studenom 2010. i ožujku prošle godine vratio Uskoku na doradu.

Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te osmoricu navodno povlaštenih klijenata tereti se da su od 2005. do 2009. oštetili tu državnu banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali, odnosno primali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci.

Optužene čelnike banke tereti se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.

Radi bolesti postupak je izdvojen protiv Gorana Jurakovića, ali i njegovog sina jer je riječ o jedinstvenom kaznenom djelu, doznaje se od branitelja njihovih suoptuženika. Ako se Juraković značajnije oporavi predmeti će se ponovno spojiti, a u suprotnom će se protiv njih voditi posebni postupak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.