Cijena bailouta teškog 10 milijardi eura: Cipar zatvara Laiki banku, bogataši ostaju bez velikih svota novca

Foto: AFP

CIPAR je noćas postigao dogovor s predstavnicima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda te je osiguran paket novčane pomoći težak 10 milijardi eura koji će spriječiti kolaps bankarskog sustava i bankrot Cipra, što bi destabiliziralo cijelu eurozonu.

"Stali smo na kraj neizvjesnosti koja je utjecala na Cipar i čitavu eurozonu proteklog tjedna", poručio je Jeroen Dijsselbloem, koji je predsjedao sastankom 17 ministara financija zemalja eurozone.

Zauzvrat, Cipar mora drastično smanjiti preveliki bankarski sektor i srezati im budžet te provesti strukturne reforme i privatizirati državnu imovinu. Ove mjere zasigurno će produbiti krizu na Cipru i dovesti do novih gubitaka radnih mjesta.

"Nažalost, došli smo u situaciju u kojoj više nije bilo raspoloživih optimalnih rješenja. Danas su nam ostale na izbor samo teške odluke", poručio je Olli Rehn, povjerenik Europske unije za ekonomiju i monetarna pitanja.

Porez na velike depozite čak do 40 posto

Cijena bailouta je, kako prenosi AP, momentalno zatvaranje druge po veličini, problematične ciparske banke Laiki. Svi oni koji su ondje imali depozite veće od 100 tisuća eura izgubit će novac. Taj novac bit će prebačen u Ciparsku banku i iskorišten za povrat duga.

Dok su depoziti manji od 100.000 eura zakonski zaštićeni, oni veći od tog iznosa bit će zamrznuti sve dok se ne odluči bez kolikog postotka će vlasnici takvih podebljih bankovnih računa ostati. Cipar je poznat kao bankovna oaza brojnih imućnih Rusa, kojima se ovaj potez nimalo neće dopasti, a novac iz banaka zbog zamrznutih računa više ne mogu povući.

Prema prvim informacijama, depozite iznad 100.000 eura u Ciparskoj banci oporezovat će se stopom od 20 posto, one prenesene iz propale Laiki banke navodno bi se moglo oporezovati ogromnom stopom od čak do 40 posto, dok velike štediše iz ostalih banaka navodno čeka porezna stopa od četiri posto.