Cirkus na Gradskom vijeću u Zadru: HDZ-ovci na oporbu poslali zaštitare i policiju

Foto: Facebook
Video: ZDnews.hr


ŽIVKO KOLEGA, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća u Zadru, zaštitarima je naredio da sa sjednice izbace vijećnike oporbene Akcije mladih Marka Pupića Bakrača i Antu Rubešu.

Prvi incident dogodio se u jutarnjim satima, još i prije nego je usvojen dnevni red sjednice. Kolega je naredio prekidanje sjednice u 9:35 sati, nakon što je Pupić Bakrač odbio napustiti govornicu dok se ne raspravi prijedlog preimenovanja Široke ulice u Kalelargu.

 


 

Zvali zaštitare i policiju

Pupića Bakrača iz vijećnice su na kraju izbacili djelatnici zaštitarske službe "Budno oko", a sjednica je nastavljena nakon puna dva sata. Stanka je toliko dugo potrajala zato što su HDZ-ovci zvali čak i policiju. Na intervenciju su izašla tri policajca, koji su HDZ-ovim vijećnicima objasnili da oni u ovom slučaju nemaju nikakve ovlasti za djelovanje.

Akcija mladih ni tada se nije predavala: govornicu je zauzeo, i hrvatskom zastavom prekrio, Rubeša kojeg su zatim zaštitari također izbacili iz vijećnice. Pupić Bakrač u izjavi za Radio Zadar kaže da je sa sjednice izbačen nelegalno, te najavljuje tužbe protiv zaštitara i Živka Kolege:


"Prvo, predsjednik vijeća me odmah isključio, nije mi dao opomenu pred isključenju , nije mi dao pravo na prigovor. Nakon toga pozvao je zaštitarsku službu, mada nema temelja u poslovniku za tako nešto. Zaštitari mi nisu znali reći po kojem temelju me izbacuju pa ću policiji prijaviti i zaštitare i zaštitarsku službu, a isto tako i Živka Kolegu koji krši poslovnik i na protupravan način me izbacio sa sjednice Gradskoga vijeća".

Inat zadarskih HDZ-ovaca

Građanska inicijativa "Svi za Kalelargu" već neko vrijeme je trn u oku zadarskim HDZ-ovcima. Ova skupina prikupila je gotovo 11 tisuća potpisa Zadrana, koji žele da se glavna zadarska ulica i službeno preimenuje u Kalelargu, što je ionako naziv koji svi Zadrani koriste za Široku ulicu.

Devet gradskih vijećnika podržalo je ovu inicijativu, te je SDP-ov vijećnik Darko Vrdoljak zatražio da se inicijativa za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu po hitnom postupku uvrsti u dnevni red. HDZ je to odbio bez ikakvog objašnjenja: vladajuća stranka u Zadru ovu inicijativu, naime, sabotira iz čistog inata s obzirom da je ponikla u suprotnom političkom taboru.

Za Sinovčića vrijede druga pravila

Kriteriji po kojem HDZ-ovci uvode red u Gradskom vijeću u Zadru i više je nego zanimljiv. Kada je Reno Sinovčić s govornice klevetao SDP-ovca Antuna Novoselovića optuživši ga za silovanje, što je nakon policijske istrage prokazano kao laž, HDZ-ovac Kolega ne samo da Sinovčića nije izbacio iz vijećnice, već mu je dopustio da nakon toga i dalje govori.

I Novoselović je na ovaj slučaj na današnjoj sjednici Gradskog vijeća upozorio HDZ-ovce, te ih optužio da su krivotvorili zapisnik. U službenom zapisniku je naime stajalo da su SDP-ovci napustili vijećnicu nakon Sinovčićevog pitanja iako nikakvo pitanje, ističe Novoselović, nije postavljeno. Zatražio je da u zapisnik uđe da su SDP-ovci napustili sjednicu nakon Sinovčićevog "pljuvačkog govora" i to ne zbog njegovih riječi, već zbog toga što mu je HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća dozvolio da i dalje nastavi s izlaganjem u istom tonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.