Cjepivo za tasmanijske nemani dalo nadu za liječenje karcinoma kod čovjeka

Foto: Guliver image/Getty images

TASMANIJSKE nemani nekada su bile nepoželjne, a danas znanstvenici slave skoro puštanje u divljinu prvih jedinki cijepljenih protiv karcinoma lica koji je ozbiljno ugrozio ovu vrstu.


Ovaj uspjeh vratio je nadu u borbi protiv zloćudne bolesti koja je prijetila potpunom izumiranju tasmanijskih nemani, ali je ujedno dao i novi uvid u borbi karcinoma koji napadaju čovjeka. Tumor lica koji je zaprijetio populaciji tasmanijskih vragova jedan je od jedine dvije vrste ove bolesti koju ne izaziva virus, nego širenje oboljelih, mutiranih stanica. Stoga je proučavanje epidemije koja je zahvatila ovu vrstu ujedno bila i dobra prilika znanstvenicima da nauče nešto više o razvoju samog raka.

Od 1996. kada je prvi put detektiran, tumor lica se u pravoj epidemiji proširio Tasmanijom, a tome je pomogla činjenica da je lako prenosiv ugrizom, kao i nevjerojatna sposobnost bolesti da se "sakrije" od imunosnog sustava životinje koju napada. Svi tumori lica tasmanijskih vragova imaju identičnu genetsku strukturu, što potvrđuje teoriju da su potekli od jedne oboljele jedinke.

Uspješno testirano cjepivo protiv raka

Tijekom potrage za lijekom, znanstvenici su morali zdrave tasmanijske nemani preseliti u nezaražena područja, a tek je ranije ove godine uspješno testiran lijek koji je pozitivno djelovao na pet od šest testiranih životinja.


19 životinja uzgojenih u zatočeništvu u međuvremenu je više puta cijepljeno razvijenim cjepivom, a slijedi im mikročipiranje i još jedno cijepljenje prije puštanja u divljinu u Nacionalnom parku Narawantapu u rujnu.

"Još nismo sasvim sigurni hoće li cjepivo djelovati, no tasmanijske nemani su važan dio eko sustava i pustit ćemo ih u predjelu u kojem je bolest rijetka. Nadamo se da će imunizacija biti djelotvorna", rekao je za IFL Science profesor Greg Woods sa Sveučilišta Tasmanija.

Ako se imunizacija pokaže uspješnom, Woods ističe da postoji mogućnost prenošenja otpornosti na ovu vrstu raka i na podmladak cijepljenih jedinki. U najboljem slučaju, bit će potrebno cijepiti velik broj životinja kako bi se zaustavilo širenje zloćudnog tumora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.