Članovi predsjedništva Laburista u Splitu, gradsku organizaciju preuzima Milan Štrljić

Foto: Jadran Babić/Cropix

ČAK tri člana predsjedništva Lesarovih Laburista danas su u Splitu na izbornoj skupštini tamošnje organizacije. Stipe Drmić, Branko Vukšić i Nikola Vuljanić osvrnuli su se na nedavne događaje u splitskim Laburistima. 

Kao što je poznato, Lesar je suspendirao predsjednika organizacije Borisa Strujića, navodno zbog formalnih propusta i nerada, a zapravo zbog toga što Splićani nisu htjeli prihvatiti Ozrena Matijaševića, čelnika HUS-a, kao gradonačelničkog kandidata. Pokazalo se međutim da problem nije jedino sa Strujićem, već s još nekim članovima Laburista koji su zbog minoriziranja i patroniziranja iz Zagreba prešli u HDSSD dr. Hrvoja Tomasovića.

O odlasku članstva u HDSSD: "Bura vode u čaši koja je trajala dva dana"

Članovima Lesarovog predsjedništva čini se da se oko svega bezrazložno digla prevelika medijska pompa.

"Pokazalo se kako je to bila bura u čaši vode koja je trajala dva dana. Očito je što se događa. Laburisti smetaju jer su jedina socijaldemokratska opcija. SDP je neoliberalna stranka, ništa drukčiji nego HDZ. Četiri čovjek su izašla, a to je podignuto na razinu nacionalne tragedije. U Splitu smo, jer nam je Split važan. Napravit ćemo stranku bez koje će politički život u Splitu biti nezamisliv i bez koje se neće moći formirati vlast", kazao je Nikola Vuljanić.

"Mene su novinari zvali i pitali me koji su to ljudi izašli iz stranke, jer oni za njih nikada nisu čuli", kazao je Vukšić, uvjeren da stranka u Splitu može puno bolje, nego dosad. 

Malo nas je to iznenadilo, jer je među onima koji su napustili Laburiste i Selma Katunarić, predsjednica Nacionalnog vijeća Laburista, inače, vrhovnog tijela Lesarove stranke.

"Njihov prelazak iz jedne lijeve stranke u desnu, pokazuje da se radi o lutanju", konstatirao je Vuljanić.

S obzirom da Laburisti navode da je njihovo usmjerenje lijevo prema kapitalu, a ne ideologiji, zanimalo nas je zbog čega su zaključili da je HDSSD orijentiran desno, budući da su se među prvima, ako ne i prvi pobunili na Linićev porez na nekretnine.

"Oni bi pomogli siromašnima, ali ne žele suštinsku promjenu. Tu se razlikujemo, mi smo za to da siromašnih ne bude", konstatirao je Vuljanić.

O izborima: "U Splitu ne stižemo kao Lesarovi komesari"

Članovi predsjedništva naglasili su, inače, kako u Splitu ne stižu kao Lesarovi komesari te da gradska organizacija ima punu slobodu odlučivanja, nimalo nalik uvjetima koje su opisali bivši članovi koji su prešli u HDSSD. Kandidata za gradonačelnika ne moraju imati po svaku cijenu, slušat će upute iz Splita. Ako organizacija ne nađe čovjeka, oni neće inzistirati. Uostalom, tek su početnici u politici pa prave rezultate očekuju na izborima za četiri godine.

Vuljanić i ostali pokudili su dosadašnje vodstvo stranke u Splitu. "Priznajem da je ovo izvanredno stanje, i jest, jer je dosad redovno stanje bilo nerad, a odsad će se izvanredno raditi, što dosad nije bio slučaj. Prije su me pitali, zašto nemate organizaciju u Splitu", kazao je Vukšić i ponovno nas iznenadio. 

Naime, Strujić i prethodno rukovodstvo splitske organizacije vrlo su ustrajno ukazivali na brojne propuste Kerumove administracije, a rad im je bio i primjereno medijski popraćen.

Štrljiću protukandidat anonimni Gojsalić

S obzirom da je danas za Laburiste u Splitu najvažnije ustrojavanje čelništva gradske organizacije, zanimalo nas je tko se sve kandidirao za Strujićevo mjesto.

"Kod nas moraju biti najmanje dva kandidata. Javili su se Milan Štrljić i Ante Gojsalić", kazali su Laburisti. Tko je Gojsalić nije se ni uz najbolju volju moglo doznati. Tek da se među prvima pridružio Laburistima. Štrljić je, pak, stigao među zadnjima. Računalo se da će upravo on biti rješenje za gradonačelničkog kandidata, ali je sam izjavio da ne želi. Tko zna, možda se predomisli nakon što postane šef stranke u Splitu?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.