Čudo hrvatskog turizma: Hvar među najpoznatijim destinacijama, a Sunčani Hvar d.d. zbog gubitaka smanjuje kapital

Ilustracija: scx.hu

IAKO je otok Hvar već godinama jedna od najpoznatijih svjetskih turističkih destinacija, hotelska kompanija Sunčani Hvar gomila gubitke.

Na skupštini dioničara te turističke tvrtke, koja je zakazana za 11. ožujka odlučivat će se o smanjivanju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, te o dokapitalizaciji tvrtke.
 
Sunčani Hvar je u razdoblju od 2010. do kraja 2012. godine nagomilao gubitak u iznosu od 108.4 milijuna kuna.
 
Prema prijedlogu navedenom u dnevnom redu Skupštine, dio gubitka, u iznosu od 40,8 milijuna kuna pokrio bi se iz pričuve, dok bi se preostali dio u iznosu od 67,6 milijuna kuna pokrio smanjenjem kapitala tvrtke.
 
Ukoliko Skupština izglasa, temeljni kapital Sunčanog Hvara smanjit će se sa iznosa od 333,6 milijuna kuna, na iznos od 166,8 milijuna kuna. Razlika između iznosa smanjenja kapitala i za koji se smanjuje temeljni kapital i iznosa kumuliranog gubitka, koja iznosi 99,2 milijuna prenijet će se u rezerve tvrtke.
 
Osim toga, predlaže se i dokapitalizacija tvrtke i to unosom prava, odnosno potraživanja koje država i Orco Property Group imaju prema Sunčanom Hvaru.
 
Temeljni kapital povećao bi se za iznos od 175,6 milijuna kuna, na iznos od 342,5 milijuna kuna, i to izdavanjem novih dionica.
 
Naime, Sunčani Hvar je dužan državi 96,1 milijun kuna, dok prema Orco Property Groupu, koja je ujedno i većinski dioničar tvrtke, dug iznosi 79,5 milijuna kuna. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.