"Dajem bubreg za semestar": Studenti FPZG-a prosvjedovali pred fakultetom i najavili "oktobarsku revoluciju"

TRIDESETAK studenata zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prosvjedovalo je danas ujutro ispred zgrade Fakulteta tražeći od Vijeća da im omogući nastavak studiranja prema starom programu, po kojem su i upisali studij.

Studenti od Vijeća FPZG-a traže da im se produže prava studiranja za još jedan semestar, dok Fakultet nastavak studiranja uvjetuje prebacivanjem na bolonjski sustav studiranja. Dekan Nenad Zakošek još je jednom danas potvrdio kako je to nemoguće jer "zbog predugog studiranja pojedinih studenata opada razina znanja na ispitima".

"Imali ste, kad ste upisivali, rok u kojem trebate završiti studij, to je sada više od sedam godina. Niste uspjeli završiti i imate pravo nastaviti studij po novom sustavu. Zašto vas to smeta", naglasio je tijekom prošlotjednog prosvjeda Zakošek. Studenti smatraju da im se kao i na ostalim Fakultetima treba pružiti prilika za dovršetak studija prema programu koji su upisali. Danas u 13 sati zbog ovog bi se problema trebao sastati s rektorom zagrebačkog Sveučilišta Aleksom Bjelišom.

Većina fakulteta pomogla je svojim studentima


Studenti su ovom odlukom ogorčeni jer, kako tvrde, većina fakulteta izašla je u susret "starim studentima" i omogućila im nastavak školovanja prema predbolonjskom procesu. Još jedan problem koji muči studente jest pitanje kako će se njihove ocjene "prebaciti" u sustav ECTS bodova, na kojem se temelji studiranje prema Bologni. Pred Fakultetom su prosvjedovali s transparentima na kojima su ispisali parole poput: "Dajem bubreg za semestar", "Čovjek sam mlad, studiram uz rad" i "Oktobarska revolucija?".

Većina od 130 "starih studenata" ima još svega ispit ili dva za položiti, a mnogima od njih preostalo je samo napisati i obraniti diplomski rad. Ne žele gubiti još dvije godine kako bi napokon primili diplomu u ruke. Podsjetimo, studenti FPZG-a prosvjedovali su ispred Fakulteta i prije tjedan dana, ali ni tada nije postignut dogovor s fakultetskim Vijećem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.